Hyppää sisältöön

Dosentit-näytelmä vie yliopistomaailmaan

Näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Juha Jokelan näytelmä Dosentit kuvaa tutkijan paineita nyky-yhteiskunnan muutoksessa. Vakuuttava esitys, vakuuttavat näyttelijät. Korona vain tuli taas ja sotki tulevat näytökset.

Kuvassa Marja Salo ja Ria Kataja. Kuva Katri Naukkarinen.

Olen onnekas, näin Dosentit.

Ehdin nähdä ennen koronasulkua, miten Kansallisteatterin suuren näyttämön lavalla sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen (Ria Kataja) pitää luentoa. Aiheena on Turhia dosentteja vai tulevaisuuden avainpelaajia? Aihe kumpuaa tutkimuksen tuloksista, joissa Johanna on huomannut yliopisto muuttuneen ylhäältä johdetuksi liikelaitokseksi.

Näytelmän edetessä Johanna Virtanen tulee huomaamaan, miten sosiaalisen median luoma paine horjuttaa hänen mieltään. Ristiriitoja syntyy myös siitä, että hänen työparikseen tulee Fiona Eskola (Marja Salo). Työparin tutkimuksen pohjalta tehty kirja nimittäin herättää vilkasta keskustelua julkisuudessa. Syntyy someraivo.

Ristiriidat yliopiston johdon kanssa syvenee. Yksityiselämäkin horjuu.

Juha Jokelan Kansallisteatterille kirjoittama Dosentit on tarkkanäköisesti aikaan pureutuva draama, joka kuvaa tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla”, Dosentit-näytelmän esittelytekstissä sanotaan.

Kuvassa Hannu-Pekka Björkman ja Tommi Korpela.

Kuvassa Hannu-Pekka Björkman ja Tommi Korpela. Kuva Katri Naukkarinen.

Dosentit-näytelmän kantaesitys oli Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä 15.9.2021.

Lavastuksesta vastaa Kati Lukka, puvuista Auli Turtiainen, valoista Nadja Räikkä, musiikista ja äänisuunnittelusta Tuuli Kyttälä ja videoista Timo Teräväinen. Rooleissa nähdään Ria Katajan ja Marja Salon lisäksi Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Maria Kuusiluoma ja Otto Rokka.

Blogin julkaisuhetkellä tilanne on lohduton: kaikki Kansallisteatterin näytännöt on peruttu ainakin 17.1.2022 asti.

Mutta hyvää kannattaa odottaa. Sulku loppuu aikanaan ja teatterit pääsevät jatkamaan näytöksiään. Odotan sitä innolla, kuten moni muukin teatterin ystävä.

Lue myös:

Näyttelijäkonkarin pokka pitää näytelmässä kuin näytelmässä

Surun pyyhit pandemia-ajatuksista

Outi Heiskanen mursi, muutti ja loi uusiksi taiteen

Lukupiiri lisää sosiaalisia suhteita ja avartaa lukukokemusta

Lue seuraavaksi