Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Herkku voi olla niin karhunvatukka kuin suklaapatukkakin

Herkku voi olla niin karhunvatukka kuin suklaapatukkakin

Katri Korpunen kannustaa blogissaan muuttamaan ajatuksia herkuttelusta ja olemaan itselleen armollisempi.

Katri Korpunen, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 9.3.2022
Päivitetty 11.3.2022
Kuva: Sydänmerkki/Suvi Laine

Kun googlasin sanan herkuttelu, otsikoiden teemoina toistuivat paino ja terveysriskit. Teemoista huomaa, että herkkuja varjostaa kielletyn hedelmän maine. Tämän takia herkuttelusta koetaan usein huonoa omaatuntoa. Mitä jos muuttaisimme ajatuksiamme herkuttelusta?

Aluksi haluan kuitenkin huomauttaa, että joskus jatkuvan hallitsemattoman herkuttelun taustalla voi olla myös monia tunteita. Näitä voivat olla esimerkiksi suru, ahdistus tai tylsyys. Itse en kutsuisi tätä kuitenkaan herkutteluksi. Kannattaa pohtia mitä muita keinoja voisi olla käsitellä näitä tunteita. Joissakin tapauksissa tämä voi vaatia ammattiapua.

Uusia tuulia herkutteluun

Herkuttelun ei pitäisi aiheuttaa pahaa oloa tai syyllisyyttä. Nämä tunteet voivat johtaa siihen, että herkuttelee enemmän kuin oli tarkoituksena. Tällöin voi olla vaikeampi tunnistaa herkun määrää, joka saa oman olon tuntumaan hyvältä. Mitä jos kokeilisit syödä herkkua sopivan määrän oikeasti nauttien? Ehkä turhan syyllisyyden tilalle saisit enemmän iloa ja mielenrauhaa.

Voitko sanoa herkutelleesi, jos söit esimerkiksi suklaata kiireessä? Minusta silloin nautinto katoaa, eikä kyseessä ole herkutteluhetki. Hetkeen pysähtyminen on mielestäni oleellinen osa herkuttelua.

Yleisesti herkkuina pidetään tietynlaisia ruokia, kuten karkit ja sipsit. Mitä jos ruokaa ei jaoteltaisi niin mustavalkoisesti? Voisivatko näiden perinteisten herkkujen lisäksi esimerkiksi uunituore leipä tai sesongissa oleva pirtsakka hedelmä olla herkkuja? Erilaiset ruoat kuuluisivat herkkuhetkiin riippuen mitä kehosi kaipaa sillä hetkellä. Yhtä lailla myös lounas tai päivällinen voi olla osa herkuttelua.

Rajoittaminen tekee enemmän hallaa kuin hyvää sekä syömiselle että hyvinvoinnille. Kun annat itsellesi luvan syödä kaikkia ruokia, voikin olo tuntua vapautuneemmalta. Perinteisetkään herkut eivät välttämättä tuntuisi enää niin houkuttelevilta. Herkuttelun, kuten kaiken muunkin syömisen kohdalla, sopii mielestäni tärkeiksi pointeiksi kokonaisuus, sallivuus, joustavuus ja kohtuus. Ruokavalio on kokonaisuus, jota ei yksi ruoka tai ateria muuta isosti suuntaan tai toiseen. Entä jos herkuttelun rajoittamisen sijaan kiinnittäisit huomiota muihin tekijöihin? Voisit esimerkiksi pohtia syötkö tarpeeksi säännöllisesti sekä riittävästi, mitä hyvää syömistottumuksissasi on jo ja miten tätä hyvää voisit lisätä.

Ajatusmallien muuttaminen ei ole helppo tai nopea prosessi, joten anna itsellesi aikaa ja myötätuntoa. Olen läheisen ystäväni kanssa jutellut pitkään syömisen vaikutuksista hyvinvointiin. Tässä hiljattain hän kertoi, kuinka söi ensimmäistä kertaa suklaata ilman huonoa omaatuntoa. Tämä herätti minussa paljon iloa ja toivon pilkahduksen tulevaisuudesta, jossa googletulokset näyttäisivät hieman erilaisilta.

Ihmisten elämässä on yleensä paljon muutakin huolta, joten miksi turhaan lisätä ruoka tämän listan jatkeeksi? Muista olla ystävä itsellesi, hyväksyä tunteesi ja antaa ruokarauha itsellesi sekä muille.

Voit etsiä uusia herkkuja Sydänmerkin reseptihausta!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi