Hyppää sisältöön

Voisiko sydänlääkäri ottaa kantaa Vitae-pro vitamiinipakkauksen tarpeellisuudesta. Monet iäkkäät tuttavani käyttävät sitä. Olen kuullut, että sydänsairaita on kehoitettu lopettamaan sen käyttö, koska siitä voi olla jopa haittaa. Pieneläkeläiselle vuoden annoksen hinta lähes 400 euroa on iso menoerä. Eikä siinä ole D-vitamiinia yli 75-vuotiaille edes suositeltua annosta.

11/02/2022

Huijataanko vanhuksia

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 2.3.2022

Kysymyksessä mainittu Vitae-Pro® -tuote on ravintolisä. Toisin kuin lääkkeitä, ravintolisien turvallisuutta tai tehoa ei tarvitse osoittaa lääketieteellisissä tutkimuksissa ennen tuotteen markkinointia ja myyntiä. Koska kyseessä ei ole lääke, lääkeviranomainen ei markkinointia valvo, vaan Ruokavirasto. Ravintolisien yhteisvaikutuksia lääkkeisiin ei myöskään ole tutkittu.

Kyseisen tuotteen sanotaan sisältävän omega-3-rasvahappoja, joiden luvataan ”edistävän sydämen normaalia toimintaa”. Omega-3-rasvahappoja on kyllä tutkittu paljonkin, ja niiden tiedetään vaikuttavan jonkin verran veren hyytymisistä ehkäisevästi. Laaja toteamus ”sydämen normaalin toiminnan edistämisestä” on kuitenkin liikaa luvattu. Hyvin monet sydänpotilaat tarvitsevat veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä, joista mainittakoon esimerkkeinä Primaspan®, klopidogreeli, Marevan®, Eliquis®, Xarelto® jne. Omega-3-valmisteita ei suositella yhdessä näiden lääkkeiden kanssa, koska yhteisvaikutuksena verenvuotovaara saattaa kasvaa. Kysyjällä on siis aivan oikea tieto, sydänpotilaita on saatettu ohjeistaa lopettamaan tuotteen käyttö tästä syystä.

Onkin siis erityisen tärkeätä, että potilaat kertovat lääkärin vastaanotolla kaikista säännöllisesti käyttämistään tuotteista.

Sydänpotilas ei tarvitse ravintolisiä, ellei hoitava lääkäri niin erityisesti suosittele. Tavallinen sydänystävällinen monipuolinen ruokavalio riittää. Sama pätee myös sydänsairauksien ehkäisyyn. Sydänterveyttä ei voi ostaa ravintolisävalmisteina. Jos ruokavalio on yksipuolinen, voidaan erityistapauksissa tarvita vitamiinilisää. D-vitamiini kuuluu tietysti kaikille normaalien ravitsemussuositusten mukaan, iästä riippumatta.

02/03/2022

Lue seuraavaksi