Jotta kukaan ei jäisi yksin
Marjaana Lahti-Koski kirjoittaa blogissaan geenien, elinolojen, elintapojen ja perheen vaikutuksesta ihmiselämään.
Vastasyntynyt lapsi on ihme. Täydellinen ihminen pienoiskoossa. Valmis kehittymään ja kasvamaan. Lapsen perimässä kaikki on valmiiksi ohjelmoitu. Elinolot, lapsuuden ja vielä aikuisuudenkin elinympäristö ja elintavat kuitenkin muokkaavat sitä, mitä meistä tulee isona.
Perheellä on ihmiselämään suuri vaikutus. Perimme vanhemmiltamme paitsi geenit, myös arvoja, tapoja ja tottumuksia. Perheestä riippuen kodista saadut elämän eväät vaihtelevat. Joidenkin sanotaan syntyvän kultalusikka suussaan, joidenkin lapsuutta leimaavat taloudelliset vaikeudet.
Elämä voi kolhia
Lompakon paksuus ei onneksi Suomessa määritä esimerkiksi sitä, millaisen peruskoulutuksen jokainen voi hankkia. Matalasti koulutettujen vanhempien lapsista voi tulla tohtoreita. Rikkinäisestäkin perheestä voi kasvaa ehjiä aikuisia. Toisaalta korkea sosiaalinen asemakaan ei takaa menestystä ja terveyttä. Oli perhe millainen tahansa, elämä voi kolhia ja jokainen ansaitsee silloin tuen, jota tarvitsee. Perheenjäsenen vakava sairaus – iästä riippumatta – koskettaa. Me Sydänliitossa ajattelemme, ettei kenenkään sydänsairauteen sairastuneen tai hänen läheisenä pidä jäädä yksin. Siksi tarjoamme laajasti tietoa ja tukea arjen haasteisiin ja sairauden kanssa elämiseen.
Erään määritelmän mukaan perheiden tehtävä on ylläpitää jäsentensä ja yhteiskunnan hyvinvointia. Mutta mikä on perhe ja ketkä sen muodostavat? Tarvitseeko asua samassa taloudessa, jotta on osa perhettä? Voiko hyvä ystävä olla sisar tai veli, vaikkei olekaan sukua? Rikkautta on, että perhe voi olla juuri omanlaisensa niin kokonsa kuin jäsentensäkin puolesta.
Joulu on perhejuhla, joka toivottavasti tarjoaa meille jokaiselle sopivasti seuraa ja levollisen tauon arjen hyörinään. Armollista joulun aikaa.
Lue myös:
Hyvä me! Hyvinvointikurssille osallistuneiden perheiden vahvuuksia ja onnistumisia
Millaisia ovat meidän perheenjäsenten vahvuudet? Missä me perheenä olemme hyviä ja onnistumme? Kokosimme hyvinvointikurssille osallistuneiden perheiden vahvuuksia ja onnistumisia.
Aikaa pysähtymiselle ja yhdessäololle
Sydänsairaus voi tulla osaksi elämää milloin vain. Kun sairastuu ruuhkavuosien aikana, on perheen arki yhtäkkiä aivan toisenlaista. Kuinka vakavan sairastumisen kanssa selviää eteenpäin tässä elämänvaiheessa? Keskustelimme asiasta Riikan ja Sinin kanssa.
Elinympäristö ja elintavat: Tutkija tarjoaa liikuntapilleriä jokaiseen päivään
Oulussa selvitettiin, mitä vaikutuksia puolen tunnin reippaalla kävelyllä tai juoksulla kahdeksan viikon harjoitusjakson aikana on syketasoon ja sen mukana sydämen kuormitukseen. Tulokset olivat merkittäviä.
Seuraa Sydänliiton blogeja ja tiedotteita My News Desk -palvelussa.