Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Juhani Vahtokari: Sydämesi toivoo liikuntaa

Juhani Vahtokari: Sydämesi toivoo liikuntaa

Viime aikoina on kiinnitetty erityistä huomiota mielenterveyteen. Niin nuorilla kuin muillakin. Liikunta saattaa olla masentuneelle henkilöllekin se ”ihmelääke”, joka ainakin hiukan auttaa, Juhani Vahtokari kirjoittaa kolumnissaan.

Juhani Vahtokari
Julkaistu 19.1.2024

Sydämesi toivoo liikuntaa, voidaan sanoa. Liikunnan tärkeydestä on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että tiedosta ei voi olla puutetta. Kaikki tietävät, että kävely, pyöräily, juokseminen – ylipäätään kaikki liikunta – parantavat sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa.

Jos teet elämääsi pidentävän päätöksen, ja alat liikkua säännöllisesti, sydämesi leposyke laskee, iskutilavuus suurenee ja hapenottokykysi paranee. Ja mukavaahan se on, että samalla rasituksen tunne ei olekaan yhtä voimakas ja merkitsevä kuin ennen. Hyötyjä riittää; verensokeri laskee, lepoverenpaine pienenee ja taidanpa olla oikeassa kun sanon, että liikuntasuorituksen jälkeen olo on erinomainen.

Miten paljon sitten pitäisi jaksaa? Yleisesti suositellaan ainakin kolmea kertaa viikossa. Ajassa se merkitsee ehkä kahdesta kolmeen tuntia.

Me muistamme muutaman vuoden takaa pikkutytön, joka puhui ”koresterolista” jossakin TV-mainoksessa. Tyttö oli oikealla asialla. Liikunta on myös keino kasvattaa hyvän kolesterolin, eli HDL: n arvoja ja samalla painaa alas LDL: ää eli ”huonoa kolesterolia”. Sivutuotteena koko keho jäntevöityy ja paino saattaa asettua entistä normaalimpiin mittoihin.

Viime aikoina on kiinnitetty erityistä huomiota mielenterveyteen. Niin nuorilla kuin muillakin. Liikunta saattaa olla masentuneelle henkilöllekin se ”ihmelääke”, joka ainakin hiukan auttaa. Kannattaa kokeilla.

Suomalaisia vaivaavat monet kansantaudit. Kakkostyypin diabetes on yksi nurkan takana väijyvistä sarvipäistä jo mainittujen lisäksi. Totta kai geeniperimälläkin on oma vaikutuksensa.

Olipa ikäsi mikä hyvänsä, kannattaa aloittaa liikunta. Nykyisin on mahdollisuuksia vaikka kuinka paljon. Omatoimisen liikkumisen ohella melkeinpä jokaisessa kunnassa on kuntosali, jonka vuosimaksu on lähes mitätön, mutta varustelu niin monipuolinen, että kaikki kehon osat saavat takuulla sitä, mitä ne tarvitsevat.

Jos vähänkään epäilee liikunnan mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, kannattaa käydä juttelemassa kardiologin kanssa. Hän on lääkäri, joka on erikoistunut hoitamaan juuri sydäntäsi. Hän voi myös kertoa sinulle, paitsi ohjeet oikeasta tavasta liikkua, alkavan uuden elämäsi positiiviset asiat. Ne eivät olekaan ihan pieniä.

Auton moottori huolletaan säännöllisesti. Huoltokirja on kysytty vihko. Miksi siis sydäntä, joka on sinun elämäsi moottori, ei huollettaisi ja hoidettaisi?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi