Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kohti valoa ja toiveikasta tulevaisuutta

Kohti valoa ja toiveikasta tulevaisuutta

Vaikka tulevaisuus voi näyttää epävarmalta, se ei kuitenkaan ole ennalta määrätty. Tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Tulevaisuudessa on toivoa, kirjoittaa Marjaana Lahti-Koski blogissaan.

Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri
Julkaistu 23.1.2023

Sitra julkaisi vuoden alussa Megatrendit 2023. Ne ovat useista ilmiöistä koostuvia kehityssuuntia kuvaten muutosten laajoja kaaria ja tuoden esiin ympärillämme korostuvia ilmiöitä. Tulevaisuudessa ratkaistavia isoja haasteita nimettiin viisi. Luonnon kantokyky murenee. Hyvinvoinnin haasteet kasvavat. Demokratian kamppailu kovenee. Talouden perusta rakoilee. Kilpailu digivallasta kiihtyy. Aikamoisia haasteita, jotka eivät ole toisistaan irrallisia. Ihmisen nykyinen toiminta kuormittaa luontoa yli kantokyvyn rajojen ja vaarantaa taloutemme ja hyvinvointimme pohjaa.

Vaikka tulevaisuus voi näyttää epävarmalta ja herättää pelkojakin, se ei kuitenkaan ole ennalta määrätty. Tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Tulevaisuudessa on toivoa. Ihmisen ja muun luonnon kannalta valoisampi, kestävämpi tulevaisuus edellyttää kuitenkin muutosta ajatusmalleissamme ja ihanteissamme. Yksilökeskeisen ja materialistisen hyvinvointiajattelun sijaan hyvinvointi tulee nähdä kokonaisvaltaisemmin, myös ympäristön ja yhteisöjen hyvinvointina.

Sitran raportin mukaan tulee panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn, eettiseen toimintaan ja osallisuuteen. Vahvistaa yhteisöllisyyttä ja onnellisuutta. Lisätä yhteisön tukea, turvallisuuden tunnetta sekä oppimisen ja elämänhallinnan taitoja. Tässä tulevaisuudessa sydäntyöllä on paikkansa. Toivottavasti me Sydänliitossa voimme osaltamme tuoda toivoa ja luottamusta mahdollisimman monen elämään ja antaa kokemuksen siitä, ettei kukaan jää yksin sydänsairauden kanssa.

Lue myös Marjaana Lahti-Kosken blogi Löydä talviliikuntapaikkasi ja -tapasi

Sitra: Megatrendit 2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi