Hyppää sisältöön

Luontosuhdeterapiaa

"Juuri nyt, kun maailma taistelee voimakkain ottein meitä jokaista koskettavaa terveysuhkaa vastaan, ehjä luontosuhde ja sen terapeuttinen vaikutus merkitsee enemmän kuin koskaan", kertoo Esa Takala blogissaan.

Julkaistu 30.3.2020
Päivitetty 4.4.2020
Kuva: Tiina Eloranta

Milloin viimeksi annoit aikaa luonnolle ja tunsit sen lähelläsi? Oliko se päiviä, viikkoja, kuukausia vai jopa vuosia sitten, kun tietoisesti annoit luonnon rauhoittaa huolista levotonta mieltäsi? Muistanet sen lohduttavan tunteen, kun tuuli lempeästi silitti kaihosta väsyneitä poskiasi ja luonnon pyyteetön läsnäolo sai kiven vierähtämään sydämeltäsi? Tai ehkä sen kesäaamun, jolloin nurmikolle kertynyt kaste vilvoitti paitsi varpaasi myös rippeet eilisen tulistuneista tunteista?

Hyvä luontosuhde on onnen ja elinvoiman lähde. Siksi se myös ohjaa meitä tekemään eettisempiä ja ekologisempia valintoja. Ihmisyydessä kauneinta on tahto tehdä hyvää. Sitä tarvitaan myös ehjään luontosuhteeseen. Kunnioituksen ja arvostuksen täyttämät kohtaamiset ja jaettu huolenpito ovat myös tämän suhteen turva ja yksi arvokkaimmista esimerkeistä jälkipolvillemme annettavaksi.

Luontosuhde on henkilökohtainen suhde

Jos luontosuhteesi on arjen haasteissa kolhiintunut tai luonto on muuten jäänyt etäiseksi, jokainen teko suhteenne korjaamiseksi on viisautta. Luontosuhdeterapiaan lähteäksesi sinun ei tarvitse kuin astua ulos ja antautua luonnon korjaaville vaikutuksille. Tähän terapiaan lähtiessäsi tulet huomaamaan, että luonto on terapeuttisi, jonka lohduttavat sanat ja lempeys saavat sinut eheytymään. Kuin luonnostaan, haluat vastata siihen samalla empatialla sekä huolehtia, että myös luonto voi hyvin. Juuri nyt, kun maailma taistelee voimakkain ottein meitä jokaista koskettavaa terveysuhkaa vastaan, ehjä suhteenne ja sen terapeuttinen vaikutus merkitsee enemmän kuin koskaan.

Sydänliitto tukee suomalaisia tekemään viisaita valintoja paitsi sydänten myös luonnon ja ympäristön puolesta. Muistutamme, että valinta sydämelle on lähes aina valinta myös ympäristölle. Luontosuhde on henkilökohtainen suhde, mutta myös yhteisönä voimme tehdä valintoja, jotka osoittavat luonnon olevan sydämessämme, ei vain lähellä sitä.

Oman luontosuhteen hoitaminen ei katso aikaa. Tuskin uuden elämän alusta muistuttava kevät luonnon pienine ihmeineen on sille kuitenkaan huonointa aikaa. Varsinkaan tänä poikkeuksellisena keväänä, kun mielemme on levoton, ja jossa jokaista pientä ihmettä ja ilonaihetta tarvitaan.

Pidetään huolta.

 

Lue myös Retkipaikka-tarinat innostavat tutustumaan Suomen luontoon

Lue seuraavaksi