Ruoka herättää tunteita ja ravitsemussuositukset niitä vasta herättävätkin. Marraskuussa julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset saivat jo ennakkoon median revittelemään otsikoita, miten suosituksia nyt tiukennetaan ja kansalaisilta viedään leikkeleetkin lautaselta. Sosiaalinen media pursui kommentteja rajoituksista ja tiukoista säännöistä. Eksyipä joukkoon sentään niitäkin, jotka totesivat tavoitteet viisaiksi: enemmän kasviksia, vähemmän lihaa.
Ravitsemussuositukset eivät ole käskyjä eivätkä kieltoja, vaan antavat suunnan terveyttä edistävästä, jokaiselle hyvää tekevästä ruokavaliosta. Tärkeintä on oivaltaa, mikä juuri omissa ruokatottumuksissa on jo mukavasti mallillaan ja mitä ehkä voisi muuttaa terveellisempään suuntaan.
Vaikka niin ihmisten kuin ympäristönkin terveyden kannalta on suositeltavaa vähentää punaisen lihan kulutusta ja etenkin lihaleikkeleiden määrää, eivät suositukset lihan syöntiä kiellä, saatikka lopeta Suomesta. Osa meistä on jo karsinut lihan kokonaan pois ruokavaliostaan, osa vasta pohtii, miten siirtyä kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Lukuisin eri tavoin voi syödä hyvin ja terveellisesti. Hyvään ruokavalioon mahtuvat niin ruisleivät, porkkanat kuin täytekakutkin – hyvässä suhteessa.
Oli valintamme liha, kala tai kasvis, ravitsemuslaatu ratkaisee. Kasvisvaihtoehto ei automaattisesti ole paras, vaan myös se voi sisältää paljon suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa. Onneksi on Sydänmerkki, joka jo 25 vuoden ajan on osoittanut tuoteryhmittäin paremmat valinnat. Sydänmerkkiä seuraten todennäköisyys sille, että ruokavalio on ravitsemussuositusten mukainen, kasvaa merkittävästi.
Tieto yksin ei riitä, tarvitaan myös taitoja ja käytännön vinkkejä. Tulkkia tieteen, suositusten ja ihmisten arjen väliin. Tässä roolissa terveellisten elintapojen tuupparina Suomen Sydänliitto on toiminut perustamisestaan, vuodesta 1955 lähtien.
Tänä vuonna juhlimme 70-vuotista taivaltamme sydänterveyden hyväksi. Juhlan kunniaksi ovat kakkukahvit paikallaan!
Lue myös:
Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan artikkeli Ravitsemussuositukset tukevat terveyttä
Ruoka herättää tunteita -asiaa myös Marjaana Lahti-Kosken ruotsinkielisessä blogissa Storm på tallriken.