Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Marjaana Lahti-Koski: Terveyserojen kaventaminen edellyttää rajat ylittävää ajattelua

Marjaana Lahti-Koski: Terveyserojen kaventaminen edellyttää rajat ylittävää ajattelua

Kun pohditaan keinoja kansansairauksien vähentämiseksi, katseet kiinnittyvät yleensä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään. Tämä on ymmärrettävää, mutta liian kapea-alaista ajattelua, jos ja kun haluamme pureutua ongelmien juurisyihin, Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski kirjoittaa. 

Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri
Julkaistu 21.3.2023
Päivitetty 24.3.2023
Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski

Kansansairaudet kuten sydän- ja verisuonisairaudet, syövät, diabetes ja krooniset keuhkosairaudet aiheuttavat Suomessa 65 prosenttia kaikista ja 56 prosenttia työikäisten kuolemista. Nämä myös tarttumattomina sairauksina tunnetut sairaudet muodostavat merkittävän inhimillisen, kansanterveydellisen ja kansantaloudellisen taakan. Ne ovat myös merkittävä tekijä terveyserojen taustalla. On arvioitu, että Suomessa olisi 30–50 prosenttia vähemmän sepelvaltimotautikuolemia, jos koko väestössä tilanne olisi sama kuin korkeasti koulutetuilla.   

Rohkaiseva tieto on se, että näitä kansansairauksia voidaan suurelta osin ehkäistä, pitkälti samoin keinoin sairaudesta riippumatta. Sairauksien taustalla on yhteneviä riskitekijöitä ja kääntäen, paljolti samoja suojaavia tekijöitä. Terveellinen ruoka, liikunta, riittävä lepo ja uni sekä hyvät sosiaaliset suhteet. Se, mikä tekee hyvää sydämelle, on hyväksi meidän fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille, terveydelle ja toimintakyvylle.  

Tarvittavia toimia ei pidä nähdä vain yksilötason valintoina. Tarvitaan kunnianhimoista politiikkaa, jotta elinympäristö ja -olosuhteet olisivat paremmin terveyttä tukevia ja yhteiskuntamme aidosti terveyttä, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta edistävä.  

Elinympäristöjen tulee olla sellaisia, että ihmisillä on arjessaan mahdollista, helppoa ja houkuttelevaa tehdä parempia, terveellisempiä valintoja ja pitää huolta itsestään ja läheisistään. Tämä edellyttää laaja-alaista, sektorirajat ylittävää ajattelua. Seuraavalta hallitukselta tarvitaan toimialat ylittävä Suomi terveemmäksi -ohjelma kokoamaan voimavaroja, koordinoimaan toimintaa ja tuottamaan synergiaetuja.  

Valmisteltavan ohjelman tulee sisältää terveyden edistäminen sekä tarttumattomien sairauksien ehkäisy ja hoito. Järjestöjen lisäksi tarve ohjelmalle on tunnistettu myös valtionhallinnossa, ministeriöiden vuoden 2022 tulevaisuuskatsauksessa. 

Lue lisää: Sydänliiton tavoitteet eduskuntavaaleissa 2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi