Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Juhani Vahtokari: Olemme etuoikeutettuja

Juhani Vahtokari: Olemme etuoikeutettuja

Me suomalaiset voimme olla onnellisia monesta asiasta. Myös siitä, että meidän kardiologimme ovat huipputasoa verrattuna mihin vain, Juhani Vahtokari kirjoittaa blogissaan.

Juhani Vahtokari
Julkaistu 17.12.2021

Muistan, kuinka edesmennyt äitini jutteli tuttaviensa kanssa: ”Juu, sille tehtiin joku semmonen pallolaajennus”. Pikkulusikat kilisivät Myrna-kuppien lautasilla ja puheensorina säesti kahvinjuonnin juhlallisuutta. Pallolaajennus olikin melko harvinainen juttu vielä jokin aika sitten. Suomessa tämä toimenpide tehtiin ensi kertaa noin 35 vuotta sitten.

1990-luvulla otettiin käyttöön stentit, eli metalliverkkoputket, jollainen asennettiin suonen sisään ahtautuneeseen kohtaan. Seuraava askel otettiin lääkityksessä; potilaalle määrättiin veren hyytymistä ehkäisevää lääkettä, joka esti suonen ahtautumista uudelleen. 2000-luvun uudistus on se, että laajennus tehdään useimmiten rannevaltimon kautta. Toimenpide lisää turvallisuutta ja nopeuttaa potilaan toipumista. Tällä vuosituhannella on saatu käyttöön myös lääkestentit, jotka vapauttavat hiljalleen lääkeainetta ehkäisten negatiivisia reaktioita.

Pallolaajennus käyttöön

Maailman ensimmäinen pallolaajennus tehtiin Sveitsissä vuonna 1977. Miten paljon lääketiede onkaan kehittynyt! Suomessakin ensimmäinen pallolaajennus tehtiin jo 1982 Turun yliopistollisessa sairaalassa.

Me suomalaiset voimme olla onnellisia monesta asiasta. Myös siitä, että meidän kardiologimme ovat huipputasoa verrattuna mihin vain. Uudet opit ovat saavuttaneet syrjäisen Pohjolan nopeasti ja meidän kardiologimme sekä kirurgimme ovat erinomaisia. Muutama kymmenen vuotta sitten ei olisi vielä kukaan uskonut, että potilasystävälliset toimenpiteet tulevat näin pian lähes rutiininomaisiksi. Viime vuonna, 2020 tehtiin noin 33000 varjoainekuvausta ja 14 000 pallolaajennusta. Vielä vuonna 2009 pallolaajennusten määrä oli noin 9000.

Sepelvaltimotauti voi olla eri ihmisillä kovin eritasoinen. Joskus tilanne on niin paha, että infarktin sattuessa pii-paa-auto vie päivystykseen mahdollisimman nopeasti. Usein kuitenkin oireet ovat niin selvät, että tutkimuksiin on aikaa ryhtyä hyvissä ajoin ja korjaava toimenpide voidaan tehdä kiireettömästi. Kummallakin tavalla saadaan jatkoaikaa, jollaista esivanhempiemme ei ollut mahdollista edes toivoa.

Elämäntavat kohdalleen

Elämäntavat – myös toimenpiteen jälkeen – kannattaisi tarkentaa kohdalleen. Tupakka pois, samoin eläinrasvat. Ihmeellistä kyllä, me miehetkin opimme lopulta huomaamaan, kuinka hyviä vihannekset ja juurekset ovat. Usein esille tuotu terveellinen lautasmalli ei sittenkään ole vaikea juttu – kolmannes kasviksia, kolmannes kalaa tai lihaa ja viimeinen kolmannes sitten vaikkapa pastaa, riisiä tai perunoita. Usko tai älä. Kannattaa kokeilla!

Kerroin viime blogissani katselleeni jo toimenpidepäivän iltana kympin uutisia. Toipuminen oli nopeata. Mitä sitten oikeastaan tapahtui? Sepelvaltimon ahtauman läpi pujotettiin kuvauskatetrin kautta ohut lanka. Ahtauman kohdalle vietiin pallo, joka puristi ”plakin” suonen seinämää vasten ja avaa sen. Tämän jälkeen paikalle asetettiin stentti, joka esti suonen ahtautumisen uudelleen. Meillä on todella syytä olla tyytyväisiä, kun tällaisia ”ihmiskorjaamoja” on olemassa. Me olemme etuoikeutettuja.

 

Sydänmerkin uusimmat ruokaohjeet löydät täältä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi