Siirry sisältöön

Lautasmalli terveellisen syömisen apuna

Lautasmalli auttaa, kun haluaa, että ruokamäärät säilyvät kohtuullisina ja terveellisen ruokavalion periaatteet toteutuvat.

Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 13.9.2019
Päivitetty 25.9.2019
Kuva: Anna Kara

Lautasmalli apuna aterian koostamisessa :

  • Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai kypsennetyillä
  • Neljännes täysjyväviljalisäkkeellä, perunalla tai muilla juureksilla
  • Viimeinen neljännes vähärasvaisella ja -suolaisella lihalla, kanalla, kalalla, palkokasveilla (herneet, pavut, linssit).
  • Lisänä viipale vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi.

Laatikkoruoissa puolet lautasesta on varattu kasviksille ja puolet laatikkoruoalle. Keittoateriallakin voi hyvin nauttia annoksen kasviksia.

Lautasmalli auttaa koostamaan myös lapsen aterian. Aterian eri osasten suhteet säilyvät, vain annoskoko on pienempi.

Terveellisen välipalan voi koostaa lautasmallia hyödyntäen.

Tutustu myös Terveyttä ruoasta – Hyvän ruokavalion aineksia -videoon

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset