Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sydämellisiä sanoja

Sydämellisiä sanoja

Erityisesti tänä vuonna olen useampaan kertaan päätynyt tilanteeseen, jossa olen avannut jollekin sydäniskuri- ja sydänturvallisuus-sanojen merkityksiä, Esa Takala kertoo blogissaan.

Esa Takala, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 30.8.2022

Oli tiistai viime toukokuun lopulla. Istuin metrossa matkalla töistä kotiin vuoden siihen asti lämpimimpänä kevätpäivänä. Pian jälkeeni mukaan nousi ansiokkaasti suomea puhuva ulkomaalainen mies. Hän istahti viereiseen penkkiriviin kahden naishenkilön seuraan käsissään nippu papereita. Niitä järjestellessään hän tarkkaili samalla metron näytölle ilmestyviä uutisia. Eräästä uutisotsikosta hän oli poiminut sanan ”letkautus” ja kysyi kanssaistujiltaan sen merkitystä. Kuuntelin uteliaana heidän yrityksiään etsiä sanalle sopivaa selitystä. Tilanne kiehtoi minua. Pohdin, miten itse olisin sanan ymmärrettävästi selittänyt.

Aina ajoittain eteemme tulee sanoja, joiden merkityksestä emme ole aivan varmoja. Kuitenkin meillä on lähes aina jokin aavistus tai arvaus siitä, mitä sana tarkoittaa. Erityisesti tänä vuonna olen useampaan kertaan päätynyt tilanteeseen, jossa olen avannut jollekin sydäniskuri- ja sydänturvallisuus-sanojen merkityksiä. Sydäniskurin kohdalla osutaan useammin oikeaan. Löytyypä sille samaa tarkoittavia sanoja niin puhe- kuin kirjakielestäkin, vaikka defibrillaattori valittiinkin viime vuonna Suomen vaikeimmaksi sanaksi. Sydänturvallisuus taas on selittäjälleen mutkikkaampi juttu. Ei vaikea sekään, mutta suoraa synonyymiä sanalle on turha etsiä. Sydänturvallisuus kun on yhdistelmä ihmisten elvytysosaamista sekä mahdollisuutta saada sydäniskuri käyttöön minuuttien sisällä. Se on varautumista äkillisiin sydänpysähdystilanteisiin.

Maailman elvytyspäivää vietetään jälleen 16. lokakuuta. Vuosittainen teemapäivä korostaa meidän jokaisen elvytysosaamisen ja -rohkeuden tärkeyttä sekä niiden merkitystä hengen pelastamiseksi äkillisen sydänpysähdystilanteen kohdatessa. Se on erinomainen päivä kerrata näitä sydämellisiä sanoja ja avata niiden merkitystä myös muille. Parhaimmillaan kun sydäniskureista ja sydänturvallisuudesta puhuminen voi johtaa toimiin ja tekoihin, joilla kotikuntasi, työpaikkasi tai vaikka taloyhtiösi sydänturvallisuus ottaa aimo harppauksen eteenpäin ja voi lopulta pelastaa jonkun hengen.

 

Lue myös:

Tarkista kotikuntasi sydänturvallisuuden taso sydanturvallinensuomi.sydan.fi-verkkosivulla.

Sydänturvallinen arki muodostuu ihmisten elvytysosaamisesta ja -rohkeudesta sekä lähietäisyydellä sijaitsevasta sydäniskurista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi