Tunne arvosi
Huolestuin siitä, ettei moni nuori, nuori aikuinen tai aikuinenkaan tunne kolesteroliarvojaan, itseni mukaan lukien. Miksi omat arvonsa olisi kuitenkin hyvä tuntea?
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että niiden ilmenemiseen voi itse paljon vaikuttaa. Niin ja kyllä, sukurasitteestaan huolimatta. Tai oikeastaan etenkin silloin. Kolesteroli- ja verenpainearvot ovat helposti mitattavissa.
Milloin sitten kannattaa kiinnittää huomio omaan sydämeensä? Vastaus on yksinkertainen: heti tänään. Sydän- ja verisuonisairauksille kuten muillekin kroonisille sairauksille on yhteistä, että ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa. Vaikka tuntuu, että esimerkiksi sydäninfarkti eli tutummin sydänkohtaus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta (mitä se usein tekeekin), eivät sen taustamekanismit ilmesty viikossa tai kahdessa. Esimerkiksi valtimoiden tukkeutuminen on enemmänkin maratonjuoksu verrattuna sydäntapahtumien ilmenemisen 100 metrin pikamatkalla.
Mahdolliset muutokset esimerkiksi verisuonissa tai veren rasva-arvoissa ei välttämättä näy vielä 20–30-vuotiaana, mutta on tärkeää olla kartalla siitä, mitä omassa kehossa tapahtuu. On huolestuttavaa, että moni nuori, nuori aikuinen tai aikuinenkaan ei tunne kolesteroliarvojaan. Omat arvot on kuitenkin hyvä tuntea. Näitä ovat erityisesti kokonaiskolesterolin ja erityisesti LDL-kolesterolin arvot, triasyyliglyserolien ja verenpaineen arvot. Lisäksi mittauksista selviää mahdollinen suomalaisille verrattain yleinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö (famiaalinen hyperkolesterolemia). Mitä aiemmin mahdollisiin poikkeamiin ja muutoksiin havahdutaan, sitä parempi todennäköisyys on ehkäistä sydäntapahtumien ilmenemistä ja siten lisätä omia terveitä elinvuosia. Eli lisätä omaa pystyvyyttä ja mahdollisuutta nauttia elämästä täysin rinnoin!
Mittaus – mitä, missä, milloin?
Innostuitko? Tuliko mieleen, että olisi hyvä käydä tarkistamassa, miltä omat arvosi näyttävät, mutta et tiedä mitä tehdä seuraavaksi? Mahdollisuuksia on monia.
Jos olet työelämässä ja kuulut työterveyshuollon piiriin, kannattaa arvojen mittausta kysyä esimerkiksi työterveyshoitajalta. Samoin opiskelijan kannattaa tiedustella mittausmahdollisuuksia omasta opiskelijaterveydenhuollosta. Myös yksityiset toimijat suorittavat mittauksia. Sydänliiton alueelliset sydänpiirit ja -yhdistykset tarjoavat omalla lähialueellasi mittauksia ja arvojen mittaus on mahdollista myös usein yleisötapahtumien yhteydessä.
Omat kolesteroliarvoni ja verenpaineeni pääsin mittauttamaan Etelä-Suomen sydänpiirin toimistolla Helsingin Oulunkylässä. Koska mittaukseeni kuului myös kolesterolin (LDL ja HDL) erittely, vaati mittaukseni kymmenen tunnin paastoamisen. Koko mittauksen haastavin osuus olikin muistaa syömisen lopettaminen ajoissa illalla!
Ammattilaisen mittaamana mittaus kesti vain muutaman minuutin ja tulokset sai heti mukaan. Poikkeuksena terveydenhuollon suorittamaan mittaukseen on ainoastaan se, ettei saatuja tuloksia kirjata rekistereihin eli asiakas on itse vastuussa omien arvojen kirjanpidosta. Mutta toisaalta niinhän sen kuulukin olla. Itseämme varten mittauksia tehdään, joten olen myös itse vastuussa mittaustulosten seurannasta.
Tulokset – mitä siis seuraavaksi?
Omalla kohdallani tulokset lämmittivät ja rauhoittivat mieltäni. Kaikki mitatut arvot olivat reilusti viiterajojen sisällä. Huh, hätää ei siis ole! Tulokset kertovat, että elintapani ovat jota kuinkin kohdillaan, ainakin sydänterveyden näkökulmasta, ja tulokset myös kannustavat jatkamaan samaan malliin. Riittävästi liikuntaa ja lepoa sekä syömistottumukset pääsääntöisesti kohdillaan, herkkuhetkiä unohtamatta. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö arvoja kannattaisi mitata enää koskaan uudestaan. Sain suositukseksi mitata kolesteroliarvoni uudestaan viiden vuoden kuluttua ja verenpainetta suositeltiin kontrolloitavaksi vuosittain, etenkin oma sukurasitukseni huomioiden.
Mikäli omat arvot eivät mittauksen jälkeen näytä lupaavilta sydämesi kannalta, on tärkeää arvioida omia elämäntapoja uudestaan. Mitä tekijöitä olisi mahdollista ja kannattavaa muuttaa, jotta sydämesikin kiittäisi myös vuosikymmenien päästä valinnoistasi? Voit helposti testata elintapojasi esimerkiksi sydan.fin suolansaantitestillä tai monilla muilla testeillä, joita verkkopalvelusta löytyy. Lisäksi sieltä löytyy paljon materiaalia ja tukea parempien valintojen tekemiseen.
Vaikka sinä teet päätökset, et ole yksin. Apua löytyy aina!