Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Auringon hymyilyä ja asfaltin polttelua

Auringon hymyilyä ja asfaltin polttelua

Vihdoinkin potku- ja polkupyörät saa kaivaa esille. Kevät ja kesä ovat totta tosiaan täällä!

Julkaistu 16.4.2019
Päivitetty 6.6.2019
Kuva Anna Kara

”Äiti! Aurinko hymyilee, taitaa olla kevät!”, totesi neli­vuotiaani eräänä kauniina helmikuisena aamuna. ”Joko me päästään pyöräilemään?” ”Ei me nyt vielä voida mennä, kun siellä on lunta”, vastasi kuusivuo­tiaani. ”Mutta äiti, voidaanko me kuitenkin mennä katsomaan meidän pyöriä varastoon?”

Kyllähän minä tuon innon muistan itsekin. Auringon ensimmäiset lämmittävät säteet hivelivät poskiani. Lintujen liverrys kutitti korviani talven hiljaisuuden jälkeen. Pitkän ja piinaavaan odotuksen jälkeen äitini antoi luvan vetää ylleni uudet supertrendikkäät nappiverkkarini ja päähäni makeen neonvärisen lippiksen. Kuiva, lakaisuauton juuri putsaama asfaltti poltteli. Kiireellä kaivoin pinkin Tunturini esiin ja lähdin koko päiväksi rallaamaan lapsen silmin aivan valtavaa ympyrää taloyhtiömme pihassa. Ai että! Muistatko sinä tämän tunteen?

Nyt – vihdoinkin! – tuo aika on täällä. Lukuisissa perheissä on kaivettu esiin potku- ja polkupyörät, pumpattu renkaat ja säädetty kypärät sopiviksi. On ehkä hankittu muutama uusikin kulkupeli talven aikana venyneille lapsosille. Joihinkin perheisiin on kenties syntynyt lisää pienokaisia ja pohdinnassa voi olla uuden pyöräkärryn, laatikkopyörän tai kenties sähköavusteisen pyörän hankinta – nykymarkkinat ovat kyllä tässä ensiluokkaisesti perhepyöräilyn puolella.

Vauhdin hurmaa

Perheen yhteiset pyöräretket ovat mitä mainioin tapa viettää yhteistä arki-iltaa, viikonloppua tai vaikkapa kesälomapäivää. Perheen pienimmät nauttivat vauhdin tunteesta pyöräistuimessa tarakalla tai kärryn pehmoisessa pesässä. Taaperot huristelevat valtavalla vauhdilla potkupyörällään ja leikki-ikäiset harjoittelevat tai muistelevat ajotaitoa ilman apupyöriä. Koululaiset näyttävät tietä ja kenties hauskuuttavat pienempiään esimerkiksi keulimista treenaillen. Vanhemmat polkevat tai juoksevat vierellä, lapsilleen samalla tärkeitä liikennesääntöjä opastaen. Matkassa mukana voi olla mummu ja vaarikin näyttämässä ne parhaimmat eväspaikat ja kauneimmat nähtävyydet jo heidän omasta lapsuudestaan. Tai ehkäpä retkiseuraksi on houkuteltu serkku, kummi tai ystäväperhe. Pyöräkoreihin on pakattu vesipullot ja tietysti ne kaikkien odottamat, herkulliset eväät.

Tämän vuoden Sydänviikkoa vietetään 5.–12.5. sopivasti samanaikaisesti Valtakunnallisen pyöräilyviikon kanssa. Tämä viikko tarjoaa kaikenlaisille perheille ja yhteisöille hienon mahdollisuuden nauttia erilaisista pyöräily- ja retkeilytapahtumista. Täydellisesti äitienpäivään huipentuvalla viikolla kannattaakin osallistua oman alueen tapahtumiin ja koota perhe, ystävät tai läheiset yhdessä pyöräilemään ja seikkailemaan lähiluontoon.

Vinkkivideoita pyöräilyyn ja ideoita lapsiperheen retkeilyyn löydät myös neuvokasperhe.fi-sivustolta.

Niin: aurinko hymyilee ja asfaltti polttelee. Kevät ja kesä ovat totta tosiaan täällä – tavataan siis pyöräteillä!

 

Elisa Luomaranta

Terveyden edistämisen koordinaattori, Ruokakunta-hankekoordinaattori

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi