50 vuotta ensimmäisestä sydänsiirrosta
Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan lisäksi joulukuun alkuun osuu meille monille toinenkin tärkeä syntymäpäiväjuhla. Maailman ensimmäisestä sydänsiirrosta tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta 3. päivä joulukuuta.
Etelä-Afrikan Kapkaupungissa sunnuntaiaamun pikkutunneilla 3.12.1967 kirurgi Christiaan Barnardin johtama noin 30 hengen ryhmä aloitti vaativan operaation. Barnard oli tuolloin 45-vuotias kokenut sydänkirurgi ja oli lisäksi päässyt hyvään lisäoppiin aikansa yhden johtavimman asiantuntijan professori Norman Shumwayn ryhmään Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Vakavasti sydänsairaalle potilaalle ja tämän puolisolle hän oli aikalaistodistajien mukaan kertonut, että tulevan leikkauksen onnistumismahdollisuus on noin 80 prosenttia.
Potilas eli leikkauksen jälkeen 18 vuorokautta. Alkuvuosina siirtoleikkausten suurimmaksi ongelmaksi osoittautui sopivien hyljinnän estolääkkeiden puute. Vasta 1980-luvulla siklosporiinin tultua pitkän tutkimus- ja tuotekehitystyön jälkeen hyväksytyksi lääkkeeksi siirtoleikkausten tulokset alkoivat huomattavasti parantua.
Suomessa ensimmäinen sydänsiirto tehtiin professori Severi Mattilan johdolla helmikuussa 1985. Hän oli myös ollut Norman Shumwayn opissa. Yhteensä meillä sai uuden sydämen 80-luvulla 41 potilasta, joista ainakin 15 prosenttia on edelleen elossa. Heidän sydänsiirrostaan on kulunut lähes 30 vuotta.
Tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä maassamme on tehty kaikkiaan 631 sydänsiirtoa eli keskimäärin parikymmentä vuodessa.
Jari Laurén