Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Hyvän mielen arkitaidot

Hyvän mielen arkitaidot

Miten hyvää mieltä voi lisätä? Katso viisi vinkkiä arkeen.

Anne Kuusisto
Julkaistu 31.8.2018
Päivitetty 2.5.2019
Kuva: Johannes Romppanen

Työ sisältää nykyään paljon ajattelua, ja päivään kuuluu monenlaisia tehtäviä. Meillä on myös erilaisia rooleja; olemme ehkä vanhempia, työntekijöitä, ystäviä, isovanhempia, asiakkaita ja monia muita vaihtuvia tilanteita ja rooleja. Jokaisessa roolissa sopeutamme ajatteluamme ja käytöstämme näiden vaatimusten mukaisesti. Aivot saattavat ruuhkautua, kun ärsykkeiden tulva on valtava ja meiltä vaaditaan päivän aikana monenlaista sopeutumista.

Miten säilyttää hyvä mieliala arkisen vilinän keskellä? Miten omaa mieltään voisi hoitaa?

Tiedämme, että väsyneenä, nälkäisenä ja huonosti nukkuneena ihminen ei ole parhaimmillaan. Näistä asioista huolehtiminen on aivojen perushuoltoa. Lisäksi kannattaa harkita, mitä ajatuksia mielessään pyörittelee: mitä enemmän pohtii synkkiä asioita, sitä enemmän alkaa nähdä ympärillään synkkyyttä. Jos taas kiinnittää huomiota myönteisiin asioihin, se ruokkii hyvinvointia ja mielenrauhaa.

Näin voit lisätä hyvää mieltä:

1. Kiitollisuus. Kirjoita tai ajattele viisi asiaa päivittäin, joista olet kiitollinen. Tämä on hyvä tapa aloittaa aamu tai päättää ilta. Kiitollisuuden aiheita on paljon, mutta ne pitää huomata. Kiitollinen voi olla monenlaisista ja monen tasoisist asioista: vaikka varpaista, jotka pitävät sinut pystyssä tai margariinista, joka jääkaapista löytyy.

2. Muistele hyviä asioita. Milloin olet nauranut oikein makeasti tai tuntenut ylpeyttä? Hyviin hetkiin ja muistoihin kannattaa palata ja oikein ”makustella” niitä. Hymyile muistolle ja anna hymyn tuntua koko kehossa. Myös toisten ihmisten seurassa hyvien asioiden muistelu tekee sinusta miellyttävämmän seuralaisen, kuin jos kertaat vain ikävyyksiä ja maailman epäkohtia. Ilo ja myönteisyys tarttuu.

3. Lopeta murehtiminen. Jos omaat taipumusta murehtimiseen, anna sille yksi hetki päivästä. Voit kirjata murheet myös paperille tai antaa niiden miettimiselle esimerkiksi puoli tuntia aikaa iltapäiväisin. Muuna aikana sano itsellesi päättäväisesti: Nyt loppuu murehtiminen.

4. Tee hyvää tekoja toisille. Toisten ilahduttaminen on yksi keskeinen tapa lisätä hyvää mieltä myös itsellä. Voit ilahduttaa naapuria, ystävää tai jopa tuntemattomia. Hymy, pieni kohteliaisuus tai ystävällinen kosketus antaa paljon sekä saajalle että antajalle. Joskus voit myös yllättää jonkun antamalla aikaasi tai tarjoutumalla avuksi tiukassa elämäntilanteessa. Tällaisen ystävällisyyden muistaa pitkään, ja antajalleen se voi lisätä tunnetta elämän merkityksellisyydestä.

5. Vahvuusbongailu. Bongaile lintujen sijaan ihmisten vahvuuksia päivän ajan. Kehu ja sano ääneen aina, kun huomaat ihmisten käyttävän taitojaan tai osaamistaan mukavalla tavalla. Sokeudumme itse omalle toiminnallemme ja osaamisellemme. On hienoa kuulla, kun joku sanoo ääneen asioita, joita emme enää huomaa. ”Onpa hienoa, kun sinä aina keität kahvia kaikille!” ”Olet todella sinnikäs ja sinulla on kauneuden tajua.” Myönteiset sanat palauttavat tehokkaasti tähän hetkeen ja vahvistavat läsnäolon ja merkityksellisyyden kokemusta. Bongailla voi myös läheisten avuliaisuutta tai hyvän tahdon tekoja. Yllätä kehuilla.

Hyvä kasvaa hyvällä. Se mihin kiinnitämme huomiota, sitä kasvatamme.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi