Hyppää sisältöön

Verenpaine

Verenpaine tarkoittaa valtimoverisuonissa vallitsevaa painetta. Paine syntyy, kun sydän pumppaa veren kierrokselle valtimoihin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 31.8.2018
Päivitetty 17.8.2023
Kuva: Anna Kara

Kohonnut verenpaine (hypertensio) ei yleensä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia. Se on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä.

Mistä kohonnut verenpaine johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Verenpainearvot

Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla. Suurempi luku (”yläpaine”) kuvaa painetta sydämen supistuessa (ns. systolinen paine). Pienempi luku (”alapaine”) on paine sydämen lepovaiheen aikana (ns. diastolinen paine). Verenpaineen mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg.

Verenpainetasot

Verenpaine nousee normaalisti tilapäisesti monista syistä, esimerkiksi rasituksen aikana tai jännityksestä. Verenpaine vaihtelee myös vuorokauden eri aikoina: yöllä paine on keskimäärin 10-20% matalampi kuin päivällä. Verenpaineen mittaaminen ja tulosten seuranta perustuu levossa istuen mitattuihin arvoihin.

Verenpaineen mittaaminen

Verenpaine luokitellaan oheisen taulukon mukaan. Ihanteellinen verenpaine on se taso, johon on tutkimusten mukaan liittynyt kaikkein vähiten sairastuvuutta.

 

Jaottelu Yläpaine (mmHg) Alapaine (mmHg)
Ihanteellinen <120 ja <80
Normaali 120-129 ja/tai 80-84
Tyydyttävä 130-139 ja/tai 85-89
1° Hypertensio 140-159 ja/tai 90-99
2° Hypertensio 160-179 ja/tai 100-109
3° Hypertensio >180 ja/tai >110

Joskus yläpaine on koholla (yli 140 mmHg) mutta alapaine on normaali (alle 90 mmHg). Tätä kutsutaan isoloituneeksi systoliseksi hypertensioksi. Hoito toteutetaan samoin kuten jos alapainekin olisi koholla.

Verenpainetason voi tietää vain mittaamalla

Kovastikin kohonnut verenpaine on usein oireeton tai oireet ovat epämääräisiä. Siksi painetason voi selvittää vain mittaamalla. Kohonneen verenpaineen diagnoosi ei ääritapauksia lukuun ottamatta koskaan perustu kertamittaukseen. Aina tarvitaan useita mittauksia, mielellään kotona toteutettu viikon mittainen mittaussarja. Joskus apuna voidaan käyttää laitteistoa, joka mittaa verenpaineen automaattisesti koko vuorokauden ajalta (verenpaineen vuorokausirekisteröinti).

Verenpaineen hoito elintavoin kannattaa aloittaa jo silloin, kun paine on kohonnut yli ihanteellisen tason. Jos verenpaine todetaan kohonneeksi (ensimmäisen asteen hypertensio) 4-6 kuukauden seurannan aikana, aloitetaan lääkehoito. Hoitamalla verenpaine hyvin ehkäistään monia ikäviä sairauksia.

 

Kohonnut verenpaine Miksi kohonnut verenpaine on vaarallista? Verenpaineen hoito elintavoilla Tilaa Verenpaine kohdalleen -lehtinen Sydänkaupasta Tilaa Verenpaineen omaseuranta -opas Sydänkaupasta

 

Haluatko tukea Sydänliiton toimintaa?
Tee kertalahjoitus tai liity kuukausilahjoittajiin.

 

 

Lahjoitat 10 euroa kuukaudessa. Lahjoitus tapahtuu automaattisesti joka kuun 2. päivä. Voit milloin tahansa lopettaa kuukausilahjoittamisen lähettämällä viestin SYDÄNKK SULJE numeroon 16499. Lopetusviesti on maksuton.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi