Hyppää sisältöön

Nitraatit

Nitraatteja eli nitroja käytetään sepelvaltimotaudin kohtausoireiden hoitoon ja ehkäisyyn.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.6.2022

Nitraatit jaetaan lyhyt- ja pitkävaikutteisiin. Nämä lääkkeet laajentavat verisuonia, jolloin sepelvaltimoiden verenvirtaus lisääntyy, ja muiden suonten laajentuessa sydämen työ kevenee.

Lyhytvaikutteiset nitrot

Lyhytvaikutteisia nitroja (pikanitroja) käytetään sepelvaltimotaudin oireiden hoitoon. Puhutaan myös kohtausnitrosta. Liukeneva tabletti (resoribletti) pannaan kielen alle sulamaan tai suihkemuotoista valmistetta suihkutetaan kielen päälle. Nitrosid® on pureskeltuna lyhytvaikutteinen. Vaikutus alkaa tyypillisesti parissa minuutissa. Jos rintakivun helpottumiseen menee selvästi pidempi aika, kyse ei todennäköisesti ole nitron vaikutuksesta.

Pikanitroa voi ottaa myös ennakoivasti esimerkiksi liikkeelle lähtiessä tai ennen portaiden tai ylämäen nousua. Vaikutus kestää parikymmentä minuuttia.

Nitrojen käyttömäärälle ei ole ylärajaa. Jos kohtauslääkettä kuitenkin tarvitsee runsaasti, esimerkiksi useita kertoja päivässä, pitää pohtia sairauden lisäselvityksiä, lähinnä pallolaajennuksen tai ohitusleikkauksen mahdollisuutta ajatellen. Äkillisesti lisääntynyt tarve tai nitron aiemmasta kokemuksesta poikkeava tehottomuus voi johtua sepelvaltimotaudin pahenemisesta tai vakavasta kohtauksesta, jolloin on soitettava hätänumeroon 112.

Pitkävaikutteiset nitrot

Pitkävaikutteisia nitroja on nieltävinä tabletteina ja laastareina. Ne ovat hyödyksi silloin, kun pikanitrojen tarve on säännöllistä kuten päivittäistä. Niillä ei ole vaikutusta sepelvaltimotaudin kulkuun (ennustevaikutusta), joten niitä ei ole tarpeen käyttää varmuuden vuoksi, ainoastaan oireiden lievittämiseksi. Pitkävaikutteisia nitroja voidaan käyttää myös vaikeaoireisessa sydämen vajaatoiminnassa, erityisesti kun se johtuu sepelvaltimotaudista.

Nitraattien teho säilyy parhaiten, kun niiden vaikutuksessa on päivittäinen tauko. Siksi rasitusrintakivuissa pitkävaikutteisten nitrojen vaikutus on paras kohdentaa aktiiviseen päiväaikaan ottamalla lääke aamulla ja tarvittaessa iltapäivällä.

Pitkävaikutteisesta nitraatista voi olla apua myös vasospastisessa anginassa eli valtimoiden spasmitaipumuksessa.

Nitrojen haittavaikutukset

Tavallisin haittavaikutus on päänsärky. Taipumus siihen saattaa mennä ohi käyttöä jatkettaessa, mutta joskus se muodostuu esteeksi nitrojen käytölle. Nitraattien verisuonia laajentava vaikutus voi joskus laskea verenpainetta liikaa, erityisesti saunomisen tai alkoholin käytön yhteydessä. Verenpaineen lasku voi johtaa pyörtymiseen. Tällöin apuun tulleiden ei pidä nostaa pyörtynyttä pystyyn, vaan antaa hänen olla makuulla ja nostaa jalat kohoasentoon.

Nitron haittoja, ennen kaikkea huimausta ja pyörtymistä, voi ehkäistä ottamalla lääke istuallaan tai makuulla. Nitroa ei pidä ottaa mihin vaivaan hyvänsä, ei esimerkiksi pistäviin tai muihin ei-sydänperäisiin rintakipuihin eikä varsinkaan rytmihäiriötuntemuksiin, joiden yhteydessä verenpaine saattaa jo valmiiksi olla matala. Samasta syystä nitroa ei tule ottaa huimauksen hoitoon.

 

Lääkeaine Valmistenimet Huomauksia
Lyhytvaikutteiset
Glyseryylitrinitraatti eli nitroglyseriini Nitro 0,5 mg resoribletti Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa (Nitro)
Isosorbididinitraatti Dinit sumute suuonteloon
Nitrosid 5-10 mg (ei retard-muoto) pureskeltuna
Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Pitkävaikutteiset tabletit
Isosorbididinitraatti Nitrosid ja Nitrosid retard nieltynä Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Isosorbidimononitraatti Imdur
Isangina
Ismox
Ormox
Isosorbide mononitrate Vitabalans
Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Pitkävaikutteiset laastarit
Glyseryylitrinitraatti eli nitroglyseriini Deponit
Nitro
Transiderm-Nitro
Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi