Hyppää sisältöön

Ivabradiini

Ivabradiini on sykettä hidastava lääke, jota voidaan käyttää sepelvaltimotaudin oireiden, sekä sydämen kroonisen vajaatoiminnan hoitamiseen.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.6.2022

Ivabradiinin vaikutus kohdistuu sydämessä suoraan yhteen kohtaan, sydäntä tahdistavaan sinussolmukkeeseen. Se salpaa sinussolmukkeessa tiettyjä ionikanavia (If), minkä johdosta sähköimpulssit salpaantuvat, ja sydämen syke hidastuu.

Lääkettä voidaan käyttää sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla angina pectoris- eli rintakipuoireen hoitoon, jos syke on vähintään 70/min. eikä beetasalpaajalääkitys sovi.

Toinen käyttöaihe on sydämen krooninen systolinen vajaatoiminta (ejektiofraktio eli EF-luku alle 35 %), kun oireita esiintyy muusta asianmukaisesta hoidosta huolimatta ja syke on vähintään 75/min.

Silmän verkkokalvolla eli retinalla on läheisesti sydämen sinussolmukkeen If-kanavia muistuttavia ionikanavia, joten lääkkeellä saattaa olla vaikutuksia myös niihin. Tavallisin ivabradiinin haittavaikutus onkin näkökentän satunnaiset ohimenevät valoilmiöt.

Lääkkeestä on saatavilla kahta tablettivahvuutta, 5 mg ja 7,5 mg. Valmisteita on tällä hetkellä kaksi: Procorolan ja Ivabradine Accord.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi