Askeleita omatoimiseen kuntoutumiseen
Omatoimisen kuntoutuksen opas on laadittu tukemaan toipumista sepelvaltimotautikohtauksen, ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen jälkeen.
Jos sinulla on mahdollisuus osallistua ohjattuun kuntoutukseen, tilaisuutta kannattaa käyttää hyväksi. Toipumisen eteen voi kuitenkin tehdä paljon myös kotikonstein. Omatoimisen kuntoutuksen oppaan artikkeleissa annetaan siihen vinkkejä.
Sairastuminen korostaa usein tarvetta muuttaa arkisia tottumuksia – mikä ei aina ole ollenkaan helppoa. Sydämen kannalta keskeiset valinnat liittyvät ruokaan, liikkumiseen, mielialaan ja stressiin sekä tupakointiin ja alkoholinkäyttöön.
Löydä motivaatio
Muutoksen tekemisen taito sairastumisen jälkeen kertoo, millaiset tekijät tukevat muutoksen onnistumista. Muutoksessa on tärkeää löytää motivaatio sekä sen käynnistämiseen että ylläpitämiseen. Alkusysäyksenä toimii usein asia, joka herättää pohtimaan omia rutiinejaan tai kokeilemaan jotain uutta. Sairastuminen voi toimia tällaisena havahduttajana.
Sydäntautien riskitekijöiden kesyttäminen käsittelee niitä sydäntautien taustatekijöitä, joihin voi vaikuttaa itse. Sairastumisen jälkeen elämäntapoihin liittyvät valinnat vaikuttavat toipumiseen, oireiden kehittymiseen ja taudin ennusteeseen. Tekstistä löytyy konkreettisia ehdotuksia ja palasia, joita voi käyttää oman ohjelman kokoamisessa.
Aloita liikunta kevyesti: Sairaalasta kotiin palatessa liikunta on hyvä aloittaa pian ja maltillisesti liikuntaa vähitellen lisäten. Tästä artikkelista löytyy vinkkejä liikunnan aloittamisesta sairaalasta kotiin pääsyn jälkeen. Tämän artikkelin lopusta löytyy lisää artikkeleita, jotka kertovat muun muassa oireiden ehkäisemisestä ja liikunnan hyödyistä.
Ruoka sydämen hoitajana: Omakuntoutusohjelmaan kuuluu myös oman ruokavalion pohdinta.
Nikotiini pois elämästä: Jos olet tupakoitsija, sinulla on käytettävissä omatoimiseen kuntoutukseen monia muita sepelvaltimotautipotilaita vahvempi keino: tupakoinnin lopettaminen.
Riittävästi unta ja lepoa: Riittävä uni ja lepo ovat välttämätöntä vastapainoa päivän rasituksille.
Alkoholia vain kohtuudella: Pienestä määrästä alkoholia ei ole sepelvaltimotautia sairastavalle haittaa, mutta alkoholia ei tulisi nauttia päivittäin, eikä juoda kerralla enempää kuin 1-2 ravintola-annosta.
Vinkkejä stressin ja kielteisten tunteiden hallintaan: Stressin, ärtymyksen ja muiden kielteisten tunteiden ja tilojen hallinta vaatii usein sekä mielen rauhoittamista että kehon rentouttamista.
Turvallisuuden tunne helpottaa kotona pärjäämistä: Omakuntoutukseen kuuluu myös turvallisuudesta huolehtiminen kotona. Asiaa kannattaa käydä läpi läheisten kanssa, sillä näin saadaan parannettua kaikkien turvallisuudentunnetta.
Henkinen hyvinvointi ja yhteys muihin ihmisiin: Terveys ei ole vain fyysinen tila, vaan siihen kuuluvat myös henkinen tasapaino ja yhteys muihin ihmisiin.
Sydän-mindfulness -harjoitukset: Artikkelista löydät videoharjoituksia sairaalasta kotiutumisen jälkeen.
Askeleita omatoimiseen kuntoutumiseen -sarjan artikkelit tarjoavat tietoa myös toipumista tukevista kotihoidon palvelusta, kuntoutuksesta, potilaan sosiaaliturvasta, vertaistuesta ja sydänjärjestöjen tarjonnasta.