Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruoan kolesteroli

Ruoan kolesteroli

Kolesteroli on rasva-aine, jota elimistö muodostaa itse, mutta sitä saadaan myös ruoasta.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 8.8.2018
Päivitetty 12.11.2019
Kuva: Tiina Eloranta

Kolesterolin saannin vähentäminen ruokavaliosta on erityisen tärkeää henkilöille, joiden veren kolesterolipitoisuus on koholla.

Saantisuositus ja lähteet

Henkilöillä, joilla veren kolesterolipitoisuus on suuri tai on todettu diabetes tai valtimotauti, ruoan kolesterolin saantisuositus on enintään 200 mg päivässä.

Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on

  • munankeltuaisessa
  • maksassa
  • mädissä
  • äyriäisissä
  • rasvaisissa maitovalmisteissa, kuten voissa ja kermassa.
Elintarvikkeiden kolesterolipitoisuuksia/annos
Tuote Kolesterolia
1 kanamunan keltuainen 230 mg
 2 dl kuohukermaa 143 mg
 6 dl täysmaitoa 57 mg
 6 dl ykkösmaitoa 24 mg
 6 dl rasvatonta maitoa 1 mg
 3 viip. 30 %:sta juustoa 30 mg
 3 viip. 10 %:sta juustoa 12 mg
 10 kpl katkarapuja 73 mg
 1 jauhemaksapihvi 35 mg
 1 rkl kalanmätiä 35 mg
 100 g kypsennettyä kalaa 60-135 mg
 100 g kypsennettyä lihaa 60-119 mg

Kolesterolin saantia voi vähentää

Jos veren kolesterolipitoisuus on suurentunut, kolesterolin saantiin ruoasta on hyvä kiinnittää huomiota.

Kolesterolin saannin alentamisen keskeisiä keinoja ovat

  • kananmunan keltuaisten kohtuukäyttö (enintään 3-4 kpl viikossa)
  • runsaasti kolesterolia sisältävien elintarvikkeiden (maksan, mädin, äyriäisten) kohtuukäyttö
  • rasvattomien ja vähärasvaisten maitovalmisteiden valitseminen.

Maitovalmisteissa kolesterolipitoisuus on sitä suurempi, mitä enemmän tuotteessa on maitorasvaa. Lihassa ja kalassa on myös kolesterolia, mutta ne sopivat normaalissa määrin sydämelle ystävälliseen ruokavalioon.

Terveysvaikutukset

Perintötekijöistä johtuen noin kolmasosalla suomalaisista ravinnon kolesteroli imeytyy tavallista tehokkaammin ja voi suurentaa veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta. Ruoan kolesterolin vaikutus LDL-kolesteroliarvoon on pienempi kuin tyydyttyneen rasvan. Kolesteroli on tärkeä solujen rakennusaine ja joidenkin hormonien esiaste. Elimistömme tuottaa itse tarvitsemansa kolesterolin, joten ruoan kolesteroli on tarpeetonta.

Tilaa Kolesteroli kohdalleen -lehtinen Sydänkaupasta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi