Terveelliset ruokavalinnat
Sydänmerkki auttaa ruokakaupassa valitsemaan rasvan ja suolan kannalta parempia vaihtoehtoja. Kaikilla kriteerit täyttävillä elintarvikkeilla ei kuitenkaan välttämättä ole Sydänmerkkiä, koska se on valmistajalle vapaaehtoinen.
Kuva: Anna Kara
Terveelliset ruokavalinnat ovat sydämen terveyden kulmakivi.
Oheiseen taulukkoon on listattu tärkeimpiä Sydänmerkki-järjestelmän rasva-, suola-, kuitu– ja sokerirajoja. Vertailemalla näitä tuotteen pakkausmerkintöihin kaupasta on helpompi löytää hyviä vaihtoehtoja. Tarkemmat tuoteryhmäkohtaiset kriteerit löytyvät Sydänmerkin sivulta.
Tuotteiden rasva-, suola-, kuitu ja sokerirajoja
Tuote | Kriteeri (g/100 g) |
---|---|
Leipä | kuitua vähintään 6 |
suolaa enintään 0,9 | |
Murot ja myslit | rasvaa enintään 5 |
suolaa enintään 1,0 | |
sokereita enintään 15 | |
kuitua vähintään 6 | |
Maito ja piimä | rasvaa enintään 0,5 |
sokeria enintään 5,0 | |
Jogurtti, rahka | rasvaa enintään 1,0 |
sokereita enintään 10 | |
Juusto | rasvaa enintään 17 |
suolaa enintään 1,2 | |
Liha (marinoimaton) | ei lisättyä suolaa |
rasvaa enintään 7 | |
Täyslihavalmisteet | rasvaa enintään 4 |
suolaa enintään 1,9 | |
Leikkele- ja ruokamakkarat | rasvaa enintään 12, josta kovaa 38 % |
suolaa enintään 1,5 | |
Liha-, kala- ja kasvisruokavalmisteet | suolaa enintään 1,0 |
Valmisateriat | rasvaa enintään 3 |
suolaa enintään 0,75 | |
Levitettävät rasvat | kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta |
suolaa enintään 1,0 | |
Ketsuppi ja sinappi | suolaa enintään 1,38 |
sokereita enintään 20 (ketsuppi) |