Hyppää sisältöön

Hiippaläpän ahtauma

Hiippaläpän ahtauma on reumakuumeen jälkitauteja.

Mikko Syvänne
Julkaistu 13.11.2014
Päivitetty 3.9.2018
Kuva: Jarno Hämäläinen

Hiippaläpän  ahtauma (mitraalistenoosi, lat. stenosis valvulae mitralis, engl. mitral stenosis) on reumakuumeen jälkitauteja (niin kutsuttu reumaattinen läppävika). Angiinan ja muiden streptokokkitulehdusten tehokas antibioottihoito on hävittänyt reumakuumeen jälkitauteineen suomalaisesta kantaväestöstä. Maahanmuuttajilla sitä saattaa esiintyä. Ahtautunut hiippaläppä usein myös vuotaa. Reumakuume on saattanut vaurioittaa muitakin sydänläppiä.

Reumaattisessa hiippaläppäviassa läppäpurjeet liimautuvat yhteen ja estävät läpän normaalin avautumisen. Vasemman eteisen paine nousee ja eteinen venyttyy. Siitä seuraa taipumus eteisvärinään. Paine välittyy keuhkoverenkiertoon ja sydämen oikean puolen lokeroihin.

Tyypillinen ensioire on rasitushengenahdistus. Keuhkoverenkierron kohonnut paine voi johtaa yskään ja jopa veriyskään. Eteisvärinä huonontaa sydämen toimintaa entisestään. Hiippaläpän ahtaumassa eteisvärinään liittyy tavallistakin suurempi riski hyytymän muodostumisesta vasempaan eteiseen. Liikkeelle lähtevä hyytymä aiheuttaa verisuonitukoksen tyypillisesti aivoissa (aivoinfarkti), joskus muissa elimissä. Läppävian pahetessa vähitellen kehittyy sydämen oikean puolen vajaatoiminta, jonka tyypillinen oire on alaraajaturvotus.

Hiippaläpän ahtaumassa sydämestä kuuluu tyypillinen sivuääni, mutta se ei ole niin helposti havaittava kuin monissa muissa läppävioissa, etenkin kun lääkärit hyvin harvoin tapaavat tätä löydöstä. Diagnoosi ja vian vaikeusasteen määrittely perustuvat ultraäänitutkimukseen.

Hiippaläpän merkittävän ahtauman ensisijainen hoito on läpän avaaminen pallolaajennuksella. Ellei tämä ole mahdollista, tarvitaan leikkaushoitoa. Nuorilla potilailla saattaa olla mahdollista avartaa läppää, mutta useimmiten leikkauksessa asennetaan tekoläppä.

Lue seuraavaksi