Hyppää sisältöön

Katkokävely

Alaraajojen tukkiva valtimotauti aiheuttaa lihasten hapenpuutetta rasituksessa. Sairauden oiretta kutsutaan katkokävelyksi, mutta suuri osa potilaista on myös oireettomia.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 24.10.2022

Katkokävelyoireen syynä on valtimoiden kovettumistauti eli ateroskleroosi. Sama sairaus aiheuttaa sepelvaltimotaudin ja usein myös aivoverenkiertohäiriöitä. Tupakointi, diabetes, kohonnut verenpaine ja kolesteroli ovat merkittävimmät sairauden riskitekijät.

Katkokävelyoire tulee aina rasituksessa, ei koskaan levossa. Pakaraan, reiteen, pohkeeseen tai jalkapohjaan ilmaantuu kipua tai tunnottomuutta, joka helpottaa muutamassa minuutissa pysähtymisen jälkeen, mutta toistuu kävelyä jatkettaessa. Alaraajojen tukkiva valtimotauti voi olla vaikea todeta, koska monilla on jaloissa muitakin vaivoja, kuten nivelrikkoa.

Jalkojen verenkiertoa tutkitaan tunnustelemalla pulsseja, ja mittaamalla nilkan ja olkavarren yläverenpaineiden suhdetta (ns. ABI-mittaus). Kuvantamistutkimuksia, kuten varjoainekuvauksia tehdään, kun mietitään kirurgisen hoidon tarvetta.

Tupakoimattomuus, diabeteksen hyvä hoito, verenpaine alle 130/80 mmHg, ja LDL-kolesteroli alle 1,4 mmol/l ovat valtimosairauden hoidon tavoitteita. Alaraajojen tukkivan valtimotaudin oleellinen hoito on säännöllinen liikunta, kuten kävelyharjoitukset. Jos tämä hoito ei riitä, harkitaan verisuonikirurgisia toimenpiteitä, kuten pallolaajennusta tai avoleikkausta.

Pahimmassa tapauksessa verenkierto heikkenee niin paljon, että jalkaan ilmaantuu myös lepokipua ja haavoja, jopa kuolio. Sellaisessa tilanteessa voidaan joutua jalan amputaatioon. Onneksi suurimmalla osalla katkokävelyoire pysyy samanlaisena tai jopa lievittyy hyvän lääkityksen ja elintapahoidon, erityisesti liikunnan avulla.

Lue myös:

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät ovat naisella monimuotoisempia

Sepelvaltimotaudissa sydämen omat valtimot, sepelvaltimot sairastuvat. Verisuonten sisäpintaan syntyy ateroskleroosia, joka tarkoittaa suomen kielessä valtimoiden kovettumistautia.

Terveyden lukutaidolla on merkitystä

Sydämen asialla -hanke keskittyi lisäämään Keski-Suomen maaseutualueiden kylien yhteisöllisyyttä kannustamalla terveyttä ja hyvinvointia edistävän kylätoiminnan kehittämiseen. Hankkeessa edistettiin Keski-Suomen maaseutuasukkaiden sydänterveyttä ja terveyden lukutaitoa terveystapahtumien avulla. Samalla tuotettiin katsaus keskisuomalaisten maaseutualueilla asuvien ihmisten sydänterveyden nykytilaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi