Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sarkoidoosipotilaan tahdistin

Olen sydänsarkoidoosipotilas, nyt remissiovaiheessa. Tahdistin toimii 97 pros, mutta eteistahdistus vain 20 pros. Viimeksi tahdistintietoja luettaessa näkyi, että eteistahdistusta on vain yöllä ja vähän aamusta. Miksi näin? Minulla on myös keskivaikea uniapnea, johon hoitona tehokas cpap laite – onko näillä jokin yhteys?

10/09/2022

Sarkis14

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 11.10.2022

Uniapnean CPAP-hoidolla ja vähäisellä eteistahdistuksella ei todennäköisesti ole mitään yhteyttä.

Kysymyksessä kerrotut tahdistuslukemat tarkoittavat seuraavaa:

Eteisjohto tahdistaa eteisiä vain 20% ajasta, ja 80% ajasta eteisten supistuminen tapahtuu normaalisti. Sydämen oma sähköinen toiminta hoitaa siis suurimman osan eteistoiminnasta. Tahdistin on ohjelmoitu siten, että vain jos syke laskee tietyn rajan alapuolelle, kuten yöllä nukkuessa saattaa tapahtua, se puuttuu peliin eli esiintyy tuota eteisten tahdistusta.

Kammiojohto tahdistaa kammioita lähes koko ajan, eli 97%. Kammioiden puolella on ehkä vain noin 3% omaa luontaista sähköistä toimintaa. Tämä on varsin uskottavaa, sillä sydänsarkoidoosissa nimenomaan sähkön johtuminen eteisistä kammiopuolelle on hidastunut tai suorastaa katkennut.

Tahdistin toimii siis aivan oletettavalla tavalla. On hyvä juttu, että eteistahdistusta esiintyy vain vähän.

Tahdistinhoitoa tarvitaan erilaisissa tilanteissa ja sydänsairauksissa. Siksi tahdistimissa pitää myös olla erilaisia optioita, eli laitteet säädetään yksilöllisesti. Säädöissä pyritään aina suosimaan sydämen jäljellä olevaa luontaista sähköistä toimintaa.

Tahdistinhoidosta voi lukea lisää täältä.

11/10/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi