Hyppää sisältöön

Kuntoutus

Kuntoutukseen osallistuminen lisää tietoa sairaudesta ja taitoja hoitaa itseään, tukee elämäntapamuutoksissa, parantaa fyysistä kuntoa sekä vähentää sairauden mukanaan tuomaa pelkoa ja ahdistusta.

Anneli Luoma-Kuikka ja Pirjo Suomalainen
Julkaistu 28.8.2018
Päivitetty 3.5.2019
Valokuva: Anna Kara

Kuntoutuminen on yksilöllistä muutosta ja oppimista elämään sairauden kanssa. Se on tavoitteellista ja aktiivista toimintaa, jonka avulla pyritään parantamaan ja ylläpitämään toiminta- ja työkykyä sekä sydänsairauden ennustetta. Sairastuminen koskettaa aina myös lähipiiriä, siksi on tärkeää, etteivät kuntoutuja ja hänen läheisensä jää yksin. Terveydenhuollon kuntoutusohjaus ei kuitenkaan tavoita kaikkia kuntoutuksen tarpeessa olevia, joten jos haluatte kuntoutukseen olkaa aktiivisia. Monille kuntoutuskursseille voivat myös läheiset osallistua. Omat kuntoutusmahdollisuudet selviävät parhaiten lähimmästä sydänpiiristä tai valtakunnallisesta sydänyhdistyksestä, omalta terveysasemalta, poliklinikalta tai Kelasta.

Kaikilla sydänkuntoutujilla olisi hyvä olla jatkohoito- ja kuntoutussuunnitelma, johon on kirjattu vähintään sairaustiedot, jatkohoidosta vastaava hoitopaikka ja arvio kuntoutuksen tarpeesta.

Kuntoutussuunnitelma on välttämätön, jos haet:

  • Kelan kuntoutusta
  • ammatillista kuntoutusta
  • kuntoutustukea
  • nuoren kuntoutusrahaa ammatillista koulutusta tai kuntoutumista varten (tehdään koulun ja terveydenhuollon kanssa yhteistyössä).

Sydänkuntoutusta järjestävät pääsääntöisesti kunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto, Kela, vakuutus- ja eläkelaitokset, Sydänliitto ja sydänpiirit. Kuntoutus voi olla jo avokuntoutusta, jolloin voit yöpyä kotona tai laitoksessa kuntoutusta, joka kestää päiviä ja yöpyminen tapahtuu paikan päällä.

Lue lisää Tulppa kuntoutuksesta

Sydänpotilaiden kuntoutusmahdollisuudet selviävät parhaiten omalta terveysasemalta tai lähimmästä sydänpiiristä, tai Kelasta. Myös terveydenhuollon kuntoutusohjaajat ja sosiaalityöntekijät sekä sydänhoitajat ja lääkärit osaavat ohjata kuntoutukseen hakeutumisessa.

Lisätietoja: Kuntoutusportti

Lue lisää kuntoutuspalveluista

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset