Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Liikunnallinen kuntoutus

Liikunnallinen kuntoutus

Liikunnallinen kuntoutus on fysioterapeutin ohjaamaa yksilö- tai ryhmäliikuntaa, suorituskyvyn arviointia ja liikuntaohjausta.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 14.1.2022
Päivitetty 1.4.2022

Kaipaatko lisää tietoa, taitoa, tukea tai käytännön ohjausta liikkumiseesi? Pelottaako sinua liikkuminen, koska sinulla on sydänsairaus? Onko sinulle epäselvää, kuinka reippaasti saat liikkua? Vältteletkö liikuntaa sydänoireiden pelossa? Haluaisit kuitenkin liikkua.

Jos vastaat kyllä, liikunnallinen kuntoutus todennäköisesti auttaa sinua.

Liikunnallisen kuntoutuksen avulla pyritään rohkaisemaan kuntoutujaa liikkumaan, ehkäisemään sairauden pahenemista, parantamaan ennustetta sekä tukemaan toipumista, henkistä jaksamista ja arkielämässä selviytymistä. Liikunnallisen kuntoutukseen ei tarvita lähetettä eikä siitä saa Kela-korvausta.

Liikunnallinen kuntoutus pähkinänkuoressa

Kuntoutuksessa kuntoutuja asettaa oman suorituskykynsä suhteen sopivia tavoitteita liikkumiselleen ja seuraa edistymistään yhdessä ammattilaisen, usein fysioterapeutin kanssa. Suunnitelman ja tavoitteiden rakentamista tukee kuntoutujan sairauskertomus. Liikunnallinen kuntoutus voi koostua useammasta tapaamisesta ammattilaisen kanssa tai jopa koko kauden ajan toteutuvista ammattilaisen ohjaamista liikuntaryhmätapaamisista. Tapaamisten jälkeen kuntoutuja ja ammattilainen yhdessä arvioivat liikunnallisen kuntoutuksen vaikutuksia.

Jatkokuntoutuksen tarve

Mahdollisen jatkokuntoutuksen tarpeen arviointiin voivat osallistua kuntoutujan lisäksi kuntoutusta ohjannut liikunnan ammattilainen, hoitaja ja hoitava lääkäri. Tarvittaessa kuntoutuja voi jatkaa kuntoutusta. Mikäli jatkotarvetta ei ilmene, kuntoutuja voi jatkaa liikkumista omatoimisesti saamiensa ohjeiden mukaan tai esimerkiksi paikallisen sydänyhdistyksen liikuntaryhmässä, urheiluseurassa tai yksityisessä fysioterapia- tai liikuntakeskuksessa omien mieltymyksiensä mukaan.

Mukaan liikunnalliseen kuntoutukseen

Liikunnallisesta kuntoutuksesta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin, sydänhoitajan tai fysioterapeutin kanssa tai hakeutua suoraan kunnan tai kuntaliiton fysioterapeutin yksilöohjaukseen tai liikunnallisen kuntoutuksen ryhmään.

Sydänliiton kurssit kuntoutumisen tueksi

Sydänliitto järjestää sairastuneille ja heidän läheisilleen kursseja kuntoutumisen tueksi. Liikunta on monilla kursseilla yhtenä aihealueena.

Vertaistukea liikkumiseen

Haluaisitko jutella liikkumisestasi toisen samankaltaista kokeneen kanssa? Vertaistukihenkilön kanssa voi puhua luottamuksella omista ajatuksista ja tunteista myös liikkumiseen liittyen. Vertaistukihaku auttaa löytämään sopivan keskustelukumppanin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi