Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Milloin rasva palaa?

Milloin rasva palaa?

Iso osa ylipainoon liittyvistä terveyshaitoista aiheutuu rasvan liiallisesta määrästä. Tämän takia monia kiinnostaa, miten rasvan määrän saisi pienenemään.

Annukka Alapappila
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 31.8.2018
Kuva: Anna Kara

On hyvä muistaa, että lihas käyttää liikunnan aikana energianlähteenään sekä rasvaa että hiilihydraatteja. Liikunnan aikana käytettävien ravintoaineiden (hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien eli valkuaisaineiden) osuus energiankulutuksesta riippuu liikunnan tehosta. Rasvat ovat tärkein energianlähde silloin, kun rasitus tuntuu enintään kohtuullisen kuormittavalta. Rasva siis ”palaa” parhaiten, kun rasitus on kevyt tai kohtalainen.

Elimistö käyttää energianlähteenä enemmän hiilihydraatteja, kun vauhti kiihtyy ja liikunta alkaa tuntua rasittavammalta. Jos pinkaiset bussiin niin lujaa kuin jaloista pääset, elimistösi käyttää lähes yksinomaan hiilihydraatteja. ”Rasvan polttaminen” tai varastoituminen ei riipu yksittäisen liikuntakerran tehosta, vaan energiansaannin ja – kulutuksen erotuksesta. Liikunnan kokonaismäärällä on merkitystä, riippumatta rasituksesta. Jokainen askel kuluttaa energiaa.

Väite siitä, että ainoastaan ”rasvanpolttosykkeellä”, jolloin rasva on pääasiallinen energianlähde, liikkuminen olisi painonhallinnan kannalta tehokasta, ei pidä paikkansa. Rauhallisen liikunnan aikana rasvat ovat ensisijainen energianlähde heti liikunnan alusta lähtien. Ei ole olemassa mitään liikunnan vähimmäisaikaa ennen kuin elimistö alkaa käyttää rasvaa energianlähteenä. Rauhallisen liikunnan jälkeen elimistö käyttää kuitenkin suhteellisesti enemmän hiilihydraatteja kuin rasvoja.

Rasittavan liikunnan jälkeen elimistö käyttää lepotilassa rasvoja enemmän kuin hiilihydraatteja. ”Rasvan palamisen” kannalta lopputulos on siis sama rasittavan ja rauhallisen liikunnan jälkeen, kunhan liikunnassa on kulutettu sama määrä energiaa. Pitkällä aikavälillä elimistön rasvavarastot pienenevät silloin, kun energiankulutus on suurempi kuin energiansaanti. Liikunnan kuluttaman energiankulutuksen jatkuvaan laskemiseen ei kannata ryhtyä. Joskus voi kuitenkin olla mielenkiintoista nähdä eri liikuntamuotojen kuluttamaa energiamääriä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi