Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Mitä tehdä lasten kanssa kesällä – 5 vinkkiä lasten kanssa yhdessäoloon

Mitä tehdä lasten kanssa kesällä – 5 vinkkiä lasten kanssa yhdessäoloon

Yhteinen aika on lapselle tärkeää. Isovanhemmat, kummit ja naapurit ovat tärkeitä aikuisia lapselle vanhempien lisäksi.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 13.2.2020
Päivitetty 14.2.2020

Lasten kesälomat ovat pitkiä. Usein aikaa vietetään muidenkin läheisten aikuisten kanssa. Mitä kesälomapuuhaa keksisi, kun lapsi tulee kyläilemään päiväksi tai viikoksi? Miten toimia puhelinta tuijottavan koululaisen kanssa?

Lapsia ei tarvitse koko aikaa viihdyttää, mutta välillä on mukavaa tehdä yhdessä juttuja. Jos lapset ovat vieraisilla pidemmän aikaa, voi sopia esimerkiksi yhden ohjelmanumeron päivässä. Yhdessä touhuten lapset kertovat omia tarinoitaan ja ajatuksiaan enemmän kuin kahvipöydässä istuen. Ruutuajasta ja puhelimen käytöstä kannattaa sopia heti aluksi. Lapsen voi olla vaikea itse irrottautua koukuttavasta ruudusta ja selkeä sopimus, milloin on ruudun aika, auttaa hahmottamaan aikaa ja päivän kulkua.

Ideoita lapsen kanssa yhdessäoloon:

  1. Retki torille ostamaan herneitä, mansikoita ja jäätelöä. Myös kirpputorit saattavat olla lapselle hauskoja paikkoja ja sieltä voi etsiä vaikka hauskimman tai oudoimman esineen.
  2. Kirjastoreissu, jossa sekä aikuinen että lapsi lainaavat suosikkikirjansa tai lehtensä. Vaihdetaan kirjoja hetkeksi ja luetaan toisen lempikohdat tai jokin kappale. Ääneen lukeminen vuorotellen, esimerkiksi riippumatossa, on hauskaa puuhaa ja tekee hyvää lukutaidolle ja nauruhermoille.
  3. Aikuinen voi opettaa lapselle korttipelin tai lautapelin. Mitkä ovat olleet suosikkipelejä omassa lapsuudessa? Muistatko ristinollan säännöt ja voisiko lapsen opettaa pelaamaan pasianssia tai maijaa?
  4. Yhteinen luontoretki. Pakatkaa hyvät eväät sekä esimerkiksi suurennuslasit, viltti, pelikortit ja onget voi ottaa mukaan. Puissa kiipeily ja maassa makoilu on suotavaa. Puiden latvat ja pilvielokuvat ovat hauskaa katseltavaa viltillä köllötellen. Pilviteatterissa voi jutella vaikka unelmista; näetkö jonkun pilven, joka muistuttaa sinun unelmaasi.
  5. Ihastele lapsen taitoja! Lapsista on ihanaa, jos joku ihailee heidän skeittaustaitoaan tai kykyä tehdä kärrynpyöriä. Jos omassa pihassa ei ole sellaiseen mahdollisuutta, ajakaa vaikka marketin pihaan skeittailu-näytöstä varten tai lähtekää lähinurmelle vilttien kanssa temppuja katsomaan. Aikuisen aito kannustus ja ihailu jää lapsen mieleen pitkäksi aikaa! Aikuinen on läsnä juuri häntä varten.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi