Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruoka ja hyvinvointi / Näin lisäät palkokasvien käyttöä

Näin lisäät palkokasvien käyttöä

Palkokasveja voi käyttää kaikenlaisissa ruoissa. Kokeile herkullisia ruokaohjeita ja älä lannistu, vaikka ensimmäinen palkokasvi ei olisikaan mieleinen.

Mikko Nukarinen, ravitsemustieteen opiskelija, ETK
Julkaistu 5.3.2020
Päivitetty 20.1.2025
Kuva: Suvi Laine

Tutustu terveellisten palkokasvien makuun pikkuhiljaa maustamalla ruokiasi pienellä määrällä papuja tai pitämällä kasvisruokapäivä kerran tai pari viikossa. Maltillinen lisäys säästää myös mahdollisilta vatsavaivoilta.

Palkokasvit osaksi arkea

Näin lisäät palkokasveja osaksi arkiruokailua:

  • Lisää palkokasveja mihin tahansa ruokaan pienissä määrin, esimerkiksi desi tai pari papuja tai linssejä jauhelihakastikkeeseen tai salaatin joukkoon. Se on helppo tapa tutustua uusiin makuihin ja lisätä samalla aterian terveellisyyttä.
  • Pidä yhtenä tai kahtena päivänä viikossa kasvisruokapäivä, jolloin kokeilet erilaisten palkokasvien käyttöä. Aloita helposti lähestyttävistä ruuista, joiden tiedät maistuvan itsellesi ja perheenjäsenillesi. Erinomaisia ovat esimerkiksi kasvislasagne, kasvisletut, juures-linssipihvit, tomaattinen papukeitto tai kikherne-perunamunakas
  • Palkokasvit tuovat kasvisruokiin helposti proteiinia ja makua. Esimerkiksi kasvissosekeitto ilman linssi- tai papulisää on melko köykäistä syötävää. Jos käytät kokkauksissa myös maitotuotteita ja täysjyväviljaa, proteiinikoostumus on jo varsin monipuolinen.
  • Tahnoilla saat lisämakua leivälle ja proteiinipitoisina ne korvaavat esimerkiksi lihaleikkeleet ja juuston. Yksi tunnetuimmista lienee kikherneistä tehty hummus. Myös pavuista teet täyteläisiä tahnoja. Tahnat sopivat myös moneen muuhun käyttöön kuin leivän päälle.
  • Pidä pitkään säilyviä säilykkeitä tai kuivattuja palkokasveja kuivakaapissa.
  • Jos kypsennät palkokasvit itse, käsittele kerralla koko pakkaus, koska esimerkiksi papujen liotus ja kypsennys vie paljon aikaa. Syö osa heti tai lähipäivinä ja laita loput pakastimeen annospakkauksessa.
  • Suosi satokauden tuoreita palkokasveja, koska ne maistuvat parhaimmilta.
  • Älä lannistu, vaikka et pitäisikään ensimmäisestä kokeilemastasi palkokasvista. Lajikkeita on kymmeniä – löydät varmasti tuotteen, jonka maku ja suutuntuma on sinulle mieleen.
  • Jos saat palkokasveista vatsavaivoja, liota niitä pidempään, keitä kunnolla kypsiksi ja syö vain pieni annos kerrallaan. Säilyketuotteet huuhdeltuina saattavat myös sopia herkkävatsaiselle itsekeitettyjä paremmin.

Monipuolisia ruokia palkokasveista

Palkokasvien käytössä vain taivas on rajana. Voit käyttää palkokasveja aterian proteiiniraaka-aineena perinteisempien lihan tai kalan rinnalla tai sijasta, pääruuan lisukkeena tai salaateissa.

Parasta pavuista

Vaivattomat linssiherkut

Kikhernettä poskeen

Herkulliset lisukkeet ja salaatit

 

Lisää reseptivinkkejä

 

Lue lisää palkokasvien käsittelystä ja käyttöä helpottavista vinkeistä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi