Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Onko elintarvikkeissa koronavirusriski?

Onko elintarvikkeissa koronavirusriski?

Koronakysymyksiä herää erilaisissa arjen tilanteissa. Monet ovat havahtuneet pohtimaan, voiko elintarvikkeita syödä entiseen tapaan vai onko niissä potentiaalinen tartuntariski.

Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 25.3.2020
Päivitetty 12.10.2020

Ohessa kootusti elintarvikkeisiin liittyvää tietoa koronavirusriskistä ja siihen liittyvät keskeisemmät kysymykset ja vastaukset. Laajasti  aiheeseen on vastattu Ruokaviraston sivuilla.

Tarttuuko koronavirus elintarvikkeiden välityksellä?

Korona virus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Toistaiseksi yhdenkään henkilön ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu pisaratartuntana sairastuneesta ihmisestä toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa, ei elintarvikkeiden välityksellä.

Elintarvikkeita käsitellessä tai ruokailutilanteissa on tärkeää muistaa käsihygienia: kädet tulee pestä hyvin aina ennen elintarvikkeen käsittelyä ja/tai syömistä sekä jälkeen.

Voiko pakkaamattomista ruoista kuten kasviksista saada koronatartunnan?

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä. Kuitenkin kasvisten käsittelyyn liittyy aina hygieniaohjeita:

  1. Pese omat kätesi ennen ja jälkeen ruoanlaiton.
  2. Pese kädet aina multaisten juuresten tai raakojen kasvisten käsittelyn jälkeen.
  3. Huolehdi kasviksille oma leikkuulauta ja veitsi tai pese leikkuulauta ja veitsi huolellisesti kasvisten käsittelyn jälkeen.
  4. Pese kasvikset hyvin ennen muuta käsittelyä ja kuori kuorimista vaativat kasvikset.

Voiko ravintolaruoasta sairastua?

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus ei tartu ruoan välityksellä. Ravintolaruoan ongelma on ihmisten suuri määrä samassa tilassa, jolloin tartuntariski kasvaa. Tästä syystä esimerkiksi ruoan tilaaminen ravintolasta kotiin on suositeltavampi vaihtoehto.

Voiko ruokakaupassa asioida turvallisesti?

Yksiselitteisesti tähän ei voi vastata. Tämänhetkisen tiedon mukaan, ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei voi saada tartuntaa. Myös kaupan pinnat tai esineet eivät ole todennäköinen tartuntapinta.

Tärkeää on muistaa, että sairaana tai karanteenissa oleva ihminen ei saa asioida ruokakaupassa. Sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä. Karanteenissa oleva henkilö, vaikkapa ikänsä vuoksi on puolestaan itse altis sairastumaan.

 

Tietoa koronatautiriskistä löydät: Apua ja tukea koronavirusepidemian aikaan

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi