Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Parisuhde / Sairastuneella on lupa seksiin

Sairastuneella on lupa seksiin

Sydänsairaus ei estä seksuaalista kanssakäymistä. Seksielämää voikin turvallisesti jatkaa, kun sydämen tila on vakaa ja kun pystyy kohtuullisesti ilman kipuja tai liiallista hengästymistä liikkumaan. Yleiskuntoa kohentava liikunta tukee seksielämän palauttamista. Läheisyyden ja rakkauden osoittaminen tukee toipumista. Seksi on elämänlaatutekijä.

Päivi Liippola
Julkaistu 22.11.2018
Päivitetty 10.1.2020

Seksuaalisuus on läsnä meissä koko elämän ajan sen kaikissa vaiheissa.  Seksillä on tärkeä rooli intiimissä suhteessa, se lähentää parisuhdetta ja pitää sen laadukkaana. Seksillä on lukuisia terveysvaikutuksia lantionpohjan lihasten kunnosta immuunipuolustukseen. Lisäksi se kohentaa mielialaa ja itsetuntoa. On mieltä ylentävää olla rakastettu, saada hyväksyvää katsetta ja kosketusta. Läheisen toipilaalle osoittama kiintymys ja rakkaus tuo lohtua ja kannustaa toipumaan.

Monelle seksielämän palauttamisen odotus tai vaatimus aiheuttaa epävarmuutta, pelkoa ja hämmennystä.  Onko lupa, mitä saa tehdä ja milloin? Onko itsellä ja kumppanilla sama käsitys tilanteesta? Tiedon ja neuvonnan vastaanottaminen voi lisätä seksuaalista hyvinvointia merkittävästi.

Turvallista rasitusta

Sydänsairaus ei estä seksuaalista kanssakäymistä. Seksin rasitusta voi verrata kohtuulliseen fyysiseen rasitukseen. Sen energiankulutusta  voi verrata parin kerroksen portaiden kiipeämiseen, reippaaseen  kävelyyn ja  tavallisiin koti- tai puutarhatöihin. Verenpaine ja syke nousevat lievästi seksileikin aikana ja kiihottuessa ohimenevästi yhä lisää. Korkeimmillaan verenpaine ja syke ovat 10-15 sekuntia ennen orgasmia, kunnes palaavat nopeasti perustasolle. Näin myös sydäninfarktin sairastaneilla.

Onko seksi turvallista? Entä vaikuttaako lääkitys potenssiin? Kuuntele podcast aiheesta osoitteessa www.syli.fi/seksijasydan

On olemassa hyvin pieni riski, että sydänoireet aktivoituvat seksin yhteydessä. Joskus riskiä suurennellaan ja siksi asiallinen tieto on tarpeeseen.  Kun sydänsairaus on vakaa ja henkilö pystyy kohtuullisesti ilman kipuja tai liiallista hengästymistä liikkumaan, on turvallista jatkaa seksielämää. Itsetyydytys voi olla hyvä tapa hakea tuntumaa rasituksen sietoon.

Lue sydänpotilaalle sopivista yhdyntäasennoista

Hyötyä hiljentämisestä

Parisuhde voi yllättäen hyötyä, kun edetään rauhallisesti ja käytetään enemmän aikaa hyväilyihin, silittelyyn, suukotteluun. Tutun kumppanin kanssa tutussa ympäristössä seksi on turvallisempaa. Uuden suhteen tuoma jännitys seksitilanteessa voi lisätä rasitusta liikaa varsinkin, jos pyrkii salailemaan omaa tilannetta.

Lue lisää seksin merkityksestä parisuhteelle

On selvää, että jos sairaus merkittävästi heikentää kuntoa, seksielämää on rajoitettava, kunnes kunto on kohentunut ja tila vakiintunut.  Hoitavalta lääkäriltä tulee seksiasiaa kysyä, jos hän ei siitä mainitse!

Milloin ei pidä harrastaa seksiä?

Liikunnasta apua

Liikunta on keino nopeuttaa toipumista ja kohentaa kuntoa.  Säännöllinen, sopivasti rasittava ja itselle mieluinen liikuntatapa on parasta. Se antaa myös tukea seksielämän palauttamiseen. Säännöllinen liikuntaharjoittelu vähentää riskiä saada sydänoireita seksitilanteessa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi