Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotaudin toimenpidehoito

Sepelvaltimotaudin toimenpidehoito

Sepelvaltimoiden toimenpidehoidolla tarkoitetaan pallolaajennusta tai ohitusleikkausta.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.2.2023

Toimenpidehoidosta käytetään ammattilaisten keskuudessa nimeä invasiivihoito (suomeksi kajoava eli elimistön sisälle ulottuva hoito). Tällä tarkoitetaan sitä, että ahtautuneita kohtia käydään avaamassa suonen sisältä päin (pallolaajennus) tai kiertämällä leikkauksessa (ohitusleikkaus). Koska toimenpiteellä palautetaan verenkierto ongelma-alueelle, puhutaan myös revaskularisaatiosta (tulee englanninkielisestä sanasta revascularization). Sepelvaltimotaudin toimenpidehoito ei paranna sepelvaltimotaudin syytä, ateroskleroosia, vaan lääkitystä ja elintapahoitoa jatketaan koko elämän ajan.

Pallolaajennus

Pallolaajennus on toimenpide, jolla avataan vaikeimmin ahtautuneita osia sepelvaltimoissa. Pallolaajennushoitoa edeltää aina sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli angiografia. Varjoainekuvauksessa selviää, onko sepelvaltimoissa sellaisia kohtia, joihin pallolaajennuksen voisi tai kannattaisi tehdä. Kaikkia ahtautuneita suonenosia ei avata pallolaajennuksella, vaan vain sellaiset, joiden kardiologi arvioi haittaavan merkittävästi sydämen verenkiertoa. Pallolaajennuksen yhteydessä suoneen laitetaan lähes aina verkkoputki eli stentti, jotta avattu kohta pysyisi auki.

Voit lukea tarkemmin pallolaajennuksesta Sydänliiton sivustolta kirjoituksesta Pallolaajennus avaa suonen tukoksen ja liikuntaohjeista artikkelista Liikunta pallolaajennuksen jälkeen.

Terveyskylän sivustolta löytyy video Näin pallolaajennus tehdään.

Ohitusleikkaus

Ohitusleikkauksessa ahtautunut valtimonosa ”kierretään” terveellä, muualta potilaan kehosta siirretyllä suonella. Siirretty suoni voi olla valtimo, tavallisesti rintakehän seinämässä normaalisti toimiva suoni. Lisäksi yleensä joudutaan käyttämään laskimosuonia, jotka otetaan potilaan alaraajasta. Ohitusleikkausta tarvitaan, kun varjoainekuvauksessa on ensin nähty, että ahtaumakohtia on sepelvaltimoissa niin runsaasti, ettei niitä kaikkia ole mielekästä lähteä hoitamaan pallolaajennuksella. Silloin leikkauksessa saadaan ohitettua kerralla useampia ja pitkiäkin ahtaumakohtia.

Sydänliiton sivustolta löytyy perusteellisempi teksti otsikolla Ohitusleikkaus kiertää valtimon ahtauman sekä liikuntaohjeita artikkelista Liikunta ohitusleikkauksen jälkeen.

Ohitusleikkauksesta kerrotaan myös Terveyskylän sivustolla: Ohitusleikkaus

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi