Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen liikunta / Tietoinen liikkuminen ja kävely

Tietoinen liikkuminen ja kävely

Rintakehän rentous ja liikkuvuus antavat sydämelle mekaanisesti hyvät olosuhteet. Siksi tietoista liikettä kannattaa harjoitella.

Annukka Alapappila
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 5.8.2019
Kuva: Anna Kara

Liike voi olla automaattista tai tietoista. Automaattinen liike kuten kävely vaati lapsuudessa opettelua, mutta muuttui vähitellen automaattiseksi tekniikan ja liikemallin piirtyessä liikekeskukseen. Kun liikkeeseen ei tarvitse juuri kiinnittää huomiota, pystyy samalla keskittymään muihin asioihin ja saa enemmän aikaiseksi. Samalla on kuitenkin helppo ajautua pois nykyhetkestä miettimään menneitä tai tulevia.

Tietoinen liike tarkoittaa, että on koko ajan tietoinen liikkeen eri vaiheista ja sen aikaansaamista tuntemuksista ja aistimuksista. Keskittymällä vain oikeaan liikerataan ja sen aiheuttamiin tuntemuksiin voi piirtää vahvan jäljen aivojen liikekeskukseen.

Jotta liike olisi tietoista, sitä tulee ensin hidastaa ja tehdä hengityksen tukemana. Hidastamalla liikettä tulee tietoiseksi sen luonteesta, tunnistaa paremmin sen aiheuttamat tuntemukset ja kehonosien oikean asettumisen suhteessa keskilinjaan ja toisiinsa.

Keskilinja kulkee hiukan selkärangan etupuolella kehon sisällä ja kehon keskipiste on pari senttiä navan alapuolella lähellä selkärankaa. Pään, rintakehän ja lantion tulisi pystyasennossa asettua päällekkäin niin, että lantio ja rintakehä ovat neutraalissa keskiasennossa päällekkäin ja pää asettuu rangan jatkeeksi. Tämä oikea kehon linjaus mahdollistaa lihasten optimaalisen rentouden ja käytön.

Sydäntoipilaalle rintakehän alueen ja niskahartiaseudun rentous ovat tärkeitä. Vatsan rentous ja pallealihaksen oikea käyttö hengityksessä edistävät sisäelinten hierontaa ja riittävää hapensaantia. Pallealihaksen ja kylkivälilihasten oikea käyttö sekä kehon oikea linjaus helpottavat rintakehän ja niska- hartiaseudun jännityksiä. Rintakehän rentous ja liikkuvuus antavat sydämelle mekaanisesti hyvät olosuhteet.

Ohje videoharjoitukseen

Videolla harjoitellaan tietoista liikettä ja kävelyä. Tarkkaile liikettä kehosi sisältä päin ja anna lempeästi liikeratojen kasvaa ja tarkentua. Päästä irti suorittamisesta ja ole kehossasi tunnustellen, maistellen liikettä. Tämän kaltainen liikkuminen mahdollistaa kehotietoisuutesi kehityksen.

Käytä Asahia liikeharjoituksena. Asahia harjoitetaan pystyasennossa, jolloin voit tehdä sitä ulkona, töissä, uima-altaassa tai missä vain haluat. Yhtä hyvin voit halutessasi tehdä jooga- tai Pilates-liikkeitä, joissa on samantapainen periaate kuin Asahissa.

Tietoista kävelyä voi käyttää SMF-harjoitteena hidastettuna äärimmilleen, jolloin huomio on askeleen eri vaiheissa ja jalkapohjan kosketustuntemuksissa. Toinen vaihtoehto on tavallinen kävely huomion kiinnittyessä ääniin, valoihin, varjoihin, tuoksuihin, kehon tuntemuksiin, ajatuksiin ym., siis samoin kuin istuessasi olet harjoittanut.

Arjen harjoitus: harjoitus on mindfulness-kävely. Tee joka päivä puolen tunnin kävelylenkki videon ohjeiden mukaan.

Alkuperäinen teksti: Paula Mannonen

 

Katso myös Sydän-mindfulness-harjoitukset

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi