Hyppää sisältöön

Liikunta ja läppäviat

Oireetonta läppävikaa sairastavat voivat liikkua ilman rajoituksia. Läppävian vaikeutuessa tai jos siihen liittyy jokin muu sydänsairaus, liikunnan rasittavuus suhteutetaan läppävian vaikeusasteeseen.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 11.1.2021

Liikunta ja läppäviat ei ole huono yhdistelmä. Liikunta on suositeltavaa kaikille läppävikaa sairastaville. Oireetonta läppävikaa sairastavat voivat liikkua ilman rajoituksia. Yleensä läppävikaan ei liity lääkitystä, joka rajoittaisi liikuntaa. Jos läppävian taustalla on muu sydänsairaus, se määrittää liikunnan rasittavuutta. Myös  läppäviat vaikeusaste ohjaa liikunnan tehoa. Tavoitteena on liikkua oireetta.

Liikunta on tärkeää sekä ennen mahdollista läppäleikkausta että sen jälkeen. Läppäleikkauksen jälkeen on olennaista keskittyä yleiskunnon ja toimintakyvyn palauttamiseen. Tehokkaan lihasvoimaharjoittelun voi  aloittaa rintalastan luutumisen jälkeen, yleensä 1,5–3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Jos kyseessä on mekaaninen läppäproteesi ja käytössä on siihen liittyvä veren hyytymistä ehkäisevä lääkitys, ei suositella kontaktilajeja vammojen ja niihin liittyvän verenvuotovaaran vuoksi.

 

Sydämen läpät voivat ahtautua (stenoosi) tai vuotaa (insuffisienssi eli regurgitaatio). Joskus läppä sekä ahtautuu että vuotaa merkittävästi. Lue lisää läppävioista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi