Tunnesyöminen hallintaan
Syömiseen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten fysiologinen nälkä, erilaiset tottumukset ja tunteet. Kaikki syövät joskus tunteidensa ohjaamana, mikä on täysin normaalia. Ruoalla hemmotellaan itseä, juhlitaan, palkitaan onnistumisista, lohduttaudutaan ja korjataan ongelmatilanteita. Syömistä saatetaan käyttää hallitsemaan ja tukahduttamaan hankalia tunteita.
Tunnesyöminen tarkoittaa omien tunteiden ja ajatusten säätelyä syömisen avulla. Tunnesyömisen ollessa satunnaisherkuttelua ja koettaessa siitä lähinnä mielihyvää ei ole syytä huoleen. Jos tunteet ovat kuitenkin pääasiallinen ohjaava tekijä syömisessä, ja sillä on elämänlaatua, hyvinvointia ja terveyttä heikentävä vaikutus, on hyvä pohtia omaa ruokasuhdettaan ja etsiä keinoja tunnesyömisen hallintaan.
Syömiseen liittyvät tunteet
Tunnesyöminen on usein opittu toimintatapa säädellä negatiivisia tunteita. Syömisen avulla saatetaan yrittää helpottaa ja tukahduttaa ikäviä tunteita, kuten surua, ahdistusta, masennusta tai pettymystä. Syöminen tuntuu parantavan hetkeksi mielialaa ja tuovan lohtua. Mielihyvän tunne on kuitenkin lyhytaikainen, ja siitä seuraa usein ei toivottuja seurauksia, kuten painonnousua sekä häpeän, syyllisyyden ja pettymyksen tunteita.
Tunnesyöminen ei kuitenkaan poista alkuperäistä tunnetta, ja siihen reagoidaankin helposti syömällä uudestaan. Tunnesyömisestä saattaakin kehittyä automaattinen tapa reagoida hankaliin tilanteisiin ja tunteisiin. Tämä toimintamalli on usein muodostunut jo lapsuudessa, mutta tunnesyöminen voi kehittyä myös aikuisiässä. Näin voi käydä esimerkiksi jatkuvan laihduttamisen myötä, kun syömistä kontrolloidaan liikaa.
Tunteet ja ärsykkeet hallitsevat syömistä, eikä kehon viestejä välttämättä osata enää kuunnella. Toistuvat laihdutuskuurit ja niitä seuraava ylensyöminen sotkevat kehon nälkä- ja kylläisyysviestit, jolloin on mahdotonta enää säädellä omaa syömistään tarpeisiin sopivaksi. Liian vähäinen ravinnonsaanti laskee mielialaa ja vahvistaa ruoan mielihyvää tuottavaa vaikutusta, mikä voi itsessään vahvistaa tunnesyömistä.
Syöminen onkin huono helpotuskeino tunne-elämän tarpeisiin, sillä se ei ratkaise taustalla olevaa ongelmaa. Syömisen ja tunteet voi oppia erottamaan toisistaan, kun opettelee tunnistamaan ja tuntemaan omat tunteensa.
Apua tunnesyömiseen ja painonhallintaan
Ensimmäinen askel muutokseen on ongelman tunnistaminen ja myöntäminen itselle. Hyvä syöminen on rentoa ja joustavaa, eikä ruokavalinnoista tarvitse tuntea syyllisyyttä. Tuntemukset omasta hyvinvoinnista motivoivat ja helpottavat terveellisten ruokavalintojen tekemistä. Omien tunteiden tunnistaminen ja säätelyn taito, positiivinen itsepuhe ja joustava suhtautuminen syömiseen ovatkin olennaisia onnistuneen painonhallinnan kannalta.
- Huolehdi, että syöt säännöllisesti ja riittävästi.
- Pyri lopettamaan jatkuva laihduttaminen, jos haluat päästä eroon tunnesyömisestä. Rajoittavat ruokavaliot ja säännöt syömisessä vain ylläpitävät tunnesyömisen kierrettä.
- Opettele kuuntelemaan kehon kylläisyys- ja nälkäviestejä ja löydä näin itsellesi sopiva ja hyvinvointia tukeva tapa syödä.
- Näiden lisäksi pyri vähentämään arjen kuormitusta ja lisäämään omaa hyvinvointia mahdollisuuksien mukaan. Tähän tarvitset riittävästi unta ja lepoa, mieluisaa tekemistä, itselle sopivaa liikuntaa ja sosiaalisia kontakteja.
Näiden perusasioiden ollessa kunnossa voidaan vasta alkaa ratkomaan tunnesäätelyn ongelmia. Tavoitteena on oppia tunnistamaan ja säätelemään tunteita sekä haitallisia ajatus- ja toimintamalleja oikeiden keinojen avulla.
- Pysähdy kuuntelemaan omia tunteitasi ja mieti, mistä ne johtuvat.
- Pohdi myös, mitä uusi keinoja omien tunteiden käsittelyyn ja oman olon helpottamiseksi voisi löytyä.
- Voit työstää tunnesyömistä itseksesi tai läheistesi kanssa, mutta usein kuitenkin ammattilaisen apu on tarpeen.
Tietoinen syöminen sekä tunne- ja tietoisuustaitojen (mindfulness) harjoittelu ovat hyviä keinoja opeteltaessa tunnistamaan omien tunteiden vaikutusta syömiseen.
Lue psykologi Katarina Meskasen haastattelu tunnesyömisestä.
Lue lisää tunnesyömisen syistä ja ratkaisukeinoista.
Lue lisää painonhallinnasta