Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tunnista omat vahvuudet

Tunnista omat vahvuudet

Vaali säröjä, rosoja ja elämän jälkiä sinussa, ne tekevät sinusta sinut. Siksi omien vahvuuksien tunnistamista kannattaa harjoitella.

Anne Kuusisto, lapsiperheasiantuntija, Mindfulness-ohjaaja.
Julkaistu 24.1.2020
Kuvitus: Maija Ukko

Itsemyötätunto ja lempeys itseä kohtaan ovat taitoja, joita voit oppia. Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa näiden taitojen oppimisessa. Ohessa on neljä harjoitusta, joilla pääset alkuun.

Minä olen -harjoitus

Valitse sinua kuvaavat sanat. Älä ole vaatimaton, vaan ajattele, millainen olet parhaimmillasi. Pyri löytämään ainakin 3–5 sanaa. Myönteisiä sanoja voit myös keksiä itse lisää.

Minä olen: ystävällinen, vauhdikas, hyvä innostumaan, sinnikäs, rehellinen, hyvä oppimaan, hauska, utelias, hyvä toimimaan toisten kanssa, hyvä puhumaan, luotettava, hyvä kuuntelija, luova, vahva, rohkea, harkitsevainen, huumorintajuinen.

Käytä sanoja omassa sisäisessä puheessasi. Voit myös keskustella ystävän kanssa siitä, mitä vahvuuksia hän näkee sinussa ja mitä sinä näet hänessä.

Voimasanat

Nosta hyvää tekeviä sanoja ja lauseita esille. Jos olet saanut kauniita sanoja toisilta, laita ne näkyviin ja sano niitä mielessäsi itsellesi. Hyviä sanoja voi laittaa myös työpöydälle, peiliin tai salasanoihin, joita kirjoittaa usein. Tietokoneen salasanana ”OlenRohkea” saa sinut ehkä ensin hymyilemään, mutta sanoilla, joita toistamme, on iso merkitys, koska aivomme uskovat niitä. Itsensä pystyy lamauttamaan pyörittämällä mielessään sanoja ”en osaa mitään”. Lause ”kokeilen uusia asioita” tai vaikka ”elämässä on taikaa” saa mielessä aikaan erilaisen tunnelman.

Kirjoita kirje

Kirjoita itsellesi myötätuntoinen kirje, vaikka vain 3–5 lausetta. Tämä osa itseäsi välittää sinusta kuin ystävästä: ”Rakastan sinua enkä halua, että kärsit turhista asioista”. Voit aloittaa sen esimerkiksi: ”On hienoa, kun olet viime aikoina oppinut…”, ”Arvostan sinua, koska…”, ”Huomaan toisten ilahtuvan, kun…”

Laita kirje syrjään ja lue se itsellesi myöhemmin.

Kiitollisuuspäiväkirja

Kirjoita viikon ajan joka päivä vähintään yksi lause asiasta, josta kiität itseäsi. Asioiden ei tarvitse olla erityisiä tai suuria. Varaa tätä varten esimerkiksi hetki illasta. Esimerkiksi: ”Kiitän itseäni siitä, että tänään olin kärsivällinen, vaikka kaupassa oli jonoa.”

Huomaat, että kiitollisuuden aiheita on yllättävän paljon.

Kun itsemyötätunto ja lempeys itseä kohtaan lisääntyvät, sinusta  huokuu levollisuutta ja hyväksyntää myös muille. Se tekee ihmisestä sisäisesti kauniin.

 

Lue myös Myötätunto on paras ystävä itselleni ja Viisi helppoa mindfulness-harjoitusta arkeen

 

Katso Tietoisen läsnäolon harjoitus Youtubesta. Harjoituksen avulla voi rauhoittua ja pysähtyä arkisen kiireen keskellä. Kesto noin 7 minuuttia. Mindfulness-harjoitukset ovat huomion suuntaamisharjoituksia, joissa tietoisesti kiinnitetään huomio omaan hengitykseen ja kehon tuntemuksiin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi