Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Palveluita sairastuneelle / Turvallisuuden tunne helpottaa kotona pärjäämistä

Turvallisuuden tunne helpottaa kotona pärjäämistä

Kuntoutukseen kuuluu myös turvallisuudesta huolehtiminen kotona.

Anneli Luoma-Kuikka
Julkaistu 29.8.2018
Päivitetty 5.8.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Turvallisuusasiaa kannattaa käydä läpi läheisten kanssa, sillä näin saadaan parannettua kaikkien turvallisuudentunnetta.

Vinkkejä turvallisuudentunteen lisäämiseksi

• Kaikkien perheenjäsenten tulisi osata toimia oikein hätätilanteessa. Laita hätäkeskuksen numero 112 selkeästi esille yhdessä sovittuun paikkaan. Matkapuhelimiin on ladattavissa myös 112 sovellus.  Ensiaputaidot on hyvä osata. Kursseja voi kysyä Suomen Punaisesta Rististä.

• Läheisten on hyvä tietää  sairaudestasi ja mahdollisisti oireistasi.

• Jos käytät nitroja, säilytä ne sovitussa paikassa, jonka läheisesikin tietävät. Pidä nitrot mukana kodin ulkopuolella liikuttaessa.

• Kännykän mukana pitäminen kodin ulkopuolella liikkuessa mahdollistaa nopean avun soittamisen.

• Säännöllinen elämän rytmi tukee turvallisuutta, esimerkiksi  riittävä lepo ja  lääkkeiden ajallaan ottaaminen ohjeiden mukaan.

• Jos lähdet yksin esimerkiksi retkelle, kerro etukäteen reittisi ja arvioitu palaamisaika.

• Jos asut yksin tai tunnet olosi epävarmaksi, voit hankkia kotiin turvapuhelinpalvelun. Hälytysnapista avautuu puheyhteys päivystykseen, joka lähettää tarvittaessa paikalle ennalta sovitun henkilön – hän voi olla läheinen tai turvapuhelinyrityksen tai sairaankuljetuksen työntekijä. Puhelimeen on saatavissa myös lisälaitteita, mm. palovaroitin, hellavahti, ovivahti, kaatumishälytin, hälyttävä lääkeannostelija ja terveydentilan seurantajärjestelmiä. Turvapuhelimia ja muita laitteita toimittavat mm. hoivapalveluyritykset ja turvallisuusalan yritykset.

Lue myös Sydäntautien riskien kesyttäminen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi