Usein kysyttyä verenpaineesta
Verenpaineen mittaustulokset saattavat vaihdella. Onko tämä normaalia vai mistä on kysymys?
Kokosimme vastauksia muutamiin verenpaineesta usein kysyttyihin kysymyksiin.
Vaihteleeko verenpaine?
Kyllä, verenpaine vaihtelee suurestikin. Esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana yläverenpaineen tulee aina nousta. Verenpaine voi nousta esimerkiksi jännittävässä tilanteessa tai kiihtyessä. Verenpaineen vaihtelu on siis normaalia. Seurantataulukkoon kirjattava verenpaine tulee mitata aina istuen, pienen rauhoittumisen jälkeen.
Mitä tarkoittaa ”valkotakkihypertensio”?
Jos henkilöllä on tavallisesti normaali tai jopa ihanteellinen verenpaine omissa kotimittauksissa tai verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä (ns. ambulatorinen rekisteröinti), mutta lääkärin tai hoitajan mittaamana verenpaine onkin korkea, puhutaan valkotakkihypertensiosta. Tämä aiheutuu hetkellisestä ammattilaisen suorittamaan mittaamiseen liittyvästä jännityksestä. On jonkin verran kiistanalaista, onko valkotakkihypertensio vaarallista vaiko ei. Jos henkilöllä ei ole muita sydänsairauksien vaaratekijöitä, tilannetta voidaan pitää hyvänlaatuisena. Varsinkin ikääntyessä kannattaa kuitenkin kiinnittää omaan säännölliseen verenpaineen seurantaa huomiota.
Voiko verenpaine olla liian matala ja onko se vaarallista?
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että terveellä, vointinsa hyväksi tuntevalla ihmisellä pelkkä matalan verenpaineen mittaustulos ei ole aihe huoleen. Hoikalla nuorella ihmisellä tavallinen verenpaine voi olla esimerkiksi 90/50 mmHg. Nopeasti sängyltä tai istumasta ylös noustessa voi ilmetä ohimenevää huimausta, joka johtuu verenpaineen tilapäisestä laskusta. Tätä kutsutaan ortostatismiksi, eikä se vaadi erityistä hoitoa.
Pitkälle edennyttä sydämen vajaatoimintaa sairastavalla potilaalla voidaan todeta matala verenpaine, joka aiheutuu sydämen huonosta pumppausvoimasta ja/tai lääkityksestä. Matala verenpaine ei kuitenkaan juuri koskaan ole sairauden ensimmäinen merkki, vaan itse sydänsairaus on todettu jo aiemmin muiden oireiden perusteella.
Jos sydämen rytmi on epätasainen, kuten eteisvärinässä, automaattimittari ei välttämättä osaa mitata painetta luotettavasti ja mittari saattaa näyttää erheellisen matalia tuloksia tai antaa virheilmoituksen. Jos samanaikaisesti toteaa sykkeen muuttuneen, tulisi hakeutua sydänfilmiin mahdollisen eteisvärinäkohtauksen toteamiseksi.
Hoidanko matalaa verenpainetta suolalla?
Verenpainetta ei nosteta nauttimalla enemmän suolaa. Vaikka liiallinen suolan saanti saattaa olla kohonneen verenpaineen syy, ei voida automaattisesti ajatella, että matalan verenpaineen ”hoidoksi” tarvittaisiin suolalisää. Suola on haitallista muutoinkin kuin verenpaineen kautta. Jos verenpaine on sen verran matala, että aamuisin sängystä noustessa tai illalla saunan jälkeen ilmenee nopeasti ohimenevää huimausta, kannattaa tehdä asennon muutokset maltillisesti. Aamulla ei siis hypätä heti sängystä vauhtiin, vaan istuskellaan sängyn laidalla minuutti, tai puoli jotta paine ehtii tasoittua päässä asti.