Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Vaihtoehtoiset leivänpäälliset lihaleikkeleille

Vaihtoehtoiset leivänpäälliset lihaleikkeleille

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat prosessoidun lihan käytön vähentämistä. Mutta mitä laittaa leivälle, kun lihaleikkeleitä ei suositella?

Nenna Teikari, Ravitsemustieteen opiskelija
Julkaistu 27.2.2025

Suomalaisten ravitsemussuositusten (2024) mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan 350 grammaa viikossa ja prosessoitua lihaa mahdollisimman vähän. Prosessoitu liha sisältää usein runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Lisäksi prosessoitu liha on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syövälle altistavaksi.

Jos syö leipää keskimääräisen suomalaisen kulutuksen mukaisesti, kolme viipaletta päivässä, ja jokaisen leipäviipaleen päälle laittaa yhden viipaleen lihaleikkelettä, pelkistä leikkeleistä kertyy 315 grammaa prosessoitua lihaa viikossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet syövät prosessoitua lihaa keskimäärin 187 grammaa viikossa ja naiset 100 grammaa viikossa.

Lihaleikkeleelle on vaihtoehtoja

Lihaleikkeleen korvaaminen kasvipohjaisilla leikkelevaihtoehdoilla voi olla hyödyllistä sekä terveyden että ympäristön kannalta. Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että lihatuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla lihakorvikkeilla on yhteydessä pienentyneeseen veren kokonaiskolesteroliin ja LDL-kolesteroliin sekä pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kasvipohjaiset lihankorvikkeet sisältävät usein lihatuotteita vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja enemmän tyydyttymätöntä rasvaa, hiilihydraatteja sekä kuitua. Kasvipohjaiset leikkeleet sisältävät usein kuitenkin runsaasti suolaa ja niiden kokonaisrasvan määrä voi olla korkea, joten tuotevalinnassa kannattaa kiinnittää huomioita näihin seikkoihin.

Taulukko 1. Markkinoilta löytyvien kasvipohjaisten leikkeleiden ravintosisällön vertailua. Taulukko koottu 23.2.2025.

Tuote Kokonaisrasva1 (g/100 g) Tyydyttynyt rasva (g/100 g) Tyydyttynyt rasva2 prosentteina (%) Suola3 (g/100 g)
Bon soya salaminmakuinen kasvisleikkele 6,9 0,6 9 1,9
Bon soya soija-viherpippurileikkele 8,0 0,7 9 1,9
Makukeittiö kasvilauantai 10,4 5,0 48 1,8
Makukeittiö kasvisleikkele, tomaatti ja yrtit 10,3 4,9 48 1,8
Muu kasvipohjainen leikkele 5,1 0,4 8 2,0
Muu kasvipohjainen paprikaleikkele 5,2 0,4 8 2,0
Muu kasvipohjainen roast biif 16,2 1,0 6 1,1
Pirkka vege kasvisleikkele, paprika-chili 10,5 4,9 47 1,8
Pirkka vege kasvisleikkele, ruohosipuli 10,0 5,0 50 1,8
Pouttu vegan leikkele 11,7 0,9 8 2,2
Vegan deli roulade de paris 18,8 1,6 9 2,3
Vegan deli ruohosipuli vegaanileikkele 16,1 1,4 9 1,8
Vegem vege pepperoni 20,7 2,2 11 2,0
Vegem vege zalami 13,2 1,2 9 1,9

Sydänmerkin kriteerit kasvipohjaisissa makkaroissa, nakeissa ja leikkeleissä:
1 rasvaa enintään 15 g/100 g
2 tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % kokonaisrasvasta
3 suolaa enintään 1,5 g/100

Luovuutta leivänpäällisiin

Leivänpäällisissä on sallittua käyttää mielikuvitusta. Leivästä voi koota niin makean kuin suolaisenkin herkun, johon kasvikset ja hedelmät tuovat raikkautta ja volyymia. Margariinin sijasta leivälle voi levittää erilaisia pavuista valmistettuja tahnoja tai pähkinävoita. Kikherneistä valmistettuja hummustahnoja on markkinoilla monin eri tavoin maustettuna ja niiden kanssa leivälle sopii vaikka idut ja paprikaviipaleet. Pähkinävoitakin löytyy monia erilaisia, joista voi valita itselleen mieluisimman. Pähkinävoin kaveriksi leivälle sopii esimerkiksi hedelmäviipaleet.

Taulukko 2. Erilaisten kasvisleivitteiden ravintosisällön vertailua. Sydänmerkillä merkityt reseptit löytyvät sydänmerkin sivulta, johon pääsee suoraan klikkaamalla levitteen nimeä. Taulukko koottu 23.2.2025.

Tuote Kokonaisrasva1 (g/100 g) Tyydyttynyt rasva (g/100 g) Tyydyttynyt rasva2 prosentteina (%) Suola3 (g/100 g)
Avokadodippi, sydänmerkki 15,0 3,7 25 0,5
Baba hummus, original 15,7 0,6 4 0,9
Baba oliivitahna 40,1 3,6 9 2,2
Guacamole, sydänmerkki 9,0 1,0 11 0,4
Hernepesto, sydänmerkki 33,0 4,0 12 0,3
Kikhernetahna, sydänmerkki 5,0 2,4 48 0,8
Kukkakaali-papulevite, sydänmerkki 6,0 0,9 15 0,5
Munakoisotahna, sydänmerkki 7,0 0,9 13 0,6
Pirkka parhaat hummus, aurinkokuivattu tomaatti 15,0 0,9 6 0,9
Porkkanalevite, sydänmerkki 6,0 1,5 25 0,4
Porkkana-paputahna, sydänmerkki 18,0 1,1 6 0,8
Punajuurihummus, sydänmerkki 10,0 1,3 13 0,6
Pähkinätahna, sydänmerkki 18,0 2,9 16 0,5
Pirkka smooth peanut butter maapähkinävoi 50,0 6,5 13 0,4

Sydänmerkin kriteerit kasvipohjaisissa levitteissä ja tahnoissa:
1 kokonaisrasvalle ei kriteeriä
2 tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % kokonaisrasvasta
3 suolaa enintään 0,7 g/100 g

Juustoissakin on paljon valinnanvaraa. Tuorejuustoista löytyy sekä maitopohjaisia että kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Kasvipohjaisten juustojen kaltaisten tuotteiden valikoinnissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota etenkin rasvan laatuun, sillä niiden kokonaisrasvasta usein huomattava määrä on tyydyttynyttä rasvaa. Kannattaa kokeilla myös raejuustoa leivän päällä. Raejuusto kaveriksi sopii esimerkiksi tomaattiviipaleet ja seesaminsiemenet.

Taulukko 3. Markkinoilta löytyvien juustojen ja niiden kaltaisten tuotteiden ravintosisällön vertailua. Taulukko koottu 23.2.2025.

Tuote Kokonaisrasva1 (g/100 g) Tyydyttynyt rasva (g/100 g) Tyydyttynyt rasva2 prosentteina (%) Suola3 (g/100 g)
Tuorejuuston kaltainen:
Creamy sheese, original 28,0 23,0 82 1,2
Oatly oatspread, maustamaton 20,0 8,0 40 0,7
Oatly oatspread, maustettu 19,0 7,1 37 1,2
Mö dreamy tuorevuusto maustamaton 20,0 18,0 90 0,8
Mö dreamy tuorevuusto, valkosipuli 16,0 15,0 94 1,1
Violife creamy, original 24,0 22,0 92 1,0
Violife creamy, valkosipuli ja yrtit 20,0 18,0 90 2,0
Kypsytetyn juuston kaltainen:
Porlammin vege plus viipaleet 22,4 21,0 94 1,7
Vege plus gouda maku kasvisrasvavalmiste 22,4 21,0 94 1,7
Valio oddlygood viipale, gouda ja savu 23,0 15,0 65 1,5
Violife cheddar viipaleet 20,0 18,0 90 2,0
Violife edam viipaleet 23,0 21,0 91 2,3
Violife viipaleet; original, yrtit, savu 23,0 21,0 91 2,3
Maitopohjaiset tuorejuustot:
Arla lempi, valkosipuli ja yrtit 24,0 15,0 63 1,2
Creme bonjour, valkosipuli’ 20,0 16,0 80 1,1
Philadelfia light original 11,0 7,1 65 0,7
Philadelfia original 21,0 14,0 67 0,8
Valio viola maustamaton 25,0 14,7 59 1,0
Valio viola kevyt, maustettu 14,0 8,3 59 1,2
Muut:
Raejuusto 1,5 1,0 67 0,8

Sydänmerkin kriteerit juustoissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa:
1 rasvaa tuorejuustoissa ja kypsytetyissä juustoissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa enintään 30 g/100 g ja raejuustossa enintään 2 g/100 g
2 tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % kokonaisrasvasta, tuorejuustoissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa, jos kokonaisrasvan määrä on 15,1–30,0 g/100 g ja kypsytetyissä juustoissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa, jos kokonaisrasvan määrä on 17,1–30,0 g/100g
3 suolaa tuorejuustoissa ja kypsytetyissä juustoissa ja niiden kaltaisissa tuotteissa enintään 1,2 g/100 g ja raejuustossa 0,7 g/100 g

Erilaisia valmissalaatteja löytyy moneen makuun ja ne sopivat kivasti leivän päälle. Joidenkin valmistajien valmissalaateista voi löytyä kevyitä vaihtoehtoja, joiden kokonaisrasvan ja tyydyttyneen rasvan määrä on pienempi.

Taulukko 4. Markkinoilta löytyvien valmissalaattien ravintosisällön vertailua. Taulukko koottu 23.2.2025.

Majoneesipohjaiset valmissalaatit: Kokonaisrasva1 (g/100 g) Tyydyttynyt rasva (g/100 g) Tyydyttynyt rasva2 prosentteina (%) Suola3 (g/100 g)
Italiansalaatti, Atria 15,0 1,5 10 0,7
Perunasalaatti, Atria 15,0 1,1 7 0,7
Katkarapusalaatti, gourmet, Huhtahyvät 15,0 1,1 7 1,0
Kurkkuperunasalaatti, Forssan 17,0 1,4 8 1,0
Punajuurisalaatti, Atrian 11,0 0,9 8 0,5
Punajuurisalaatti, Forssan 19,0 1,5 8 0,6
Pirkka kevyt punajuurisalaatti 5,5 0,5 9 0,7
Savulohisalaatti, gourmet, Huhtahyvät 12,0 1,1 9 0,9
Sienisalaatti, Atrian 16,0 1,3 8 1,0
Metsäsienisalaatti, gourmet, Huhtahyvät 14,0 1,0 7 1,1

Sydänmerkin kriteerit lisäkesalaateissa:
1 kokonaisrasva enintään 6 g/100 g
2 tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % kokonaisrasvasta
3 suolaa enintään 0,75 g/100 g

Rasvanlaadun arviointi

Tuotteiden rasvanlaatua arvioidessa hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että tyydyttyneen rasvan määrä tulisi olla korkeintaan 1/3 osa kokonaisrasvasta. Jos kuitenkin tuotteen kokonaisrasvan määrä on hyvin pieni, ei rasvanlaadulla ole niin suurta merkitystä. Taulukon 3 raejuusto on tästä hyvä esimerkki, sillä sen sisältämästä rasvasta 2/3 osaa on tyydyttynyttä, mutta silti tyydyttynyttä rasvaa on vain yksi gramma 100 grammassa tuotetta, koska kokonaisrasvan määrä on niin vähäinen. Jos tuotteen kokonaisrasvan määrä taas on suuri, rasvanlaatuun on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Leivälläkin on merkitystä

Leivän valinnassa kannattaa suosia sellaisia leipiä, joissa on runsaasti kuitua ja kohtuudella suolaa. Sydänmerkki voi auttaa leipäostoksilla, sillä sydänmerkityissä leivissä 100 grammaa tuotetta sisältää vähintään kuusi grammaa kuitua ja enintään 0,9 grammaa suolaa. Täysjyväviljoista valmistettu leipä sisältää paljon ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita, kuten folaattia ja monia B-ryhmän vitamiineja, sekä kuitua. Kuitu on hyödyllistä ihmisen terveyden kannalta, vaikka se ei hajoakaan ruuansulatuksessa ja imeydy elimistöön. Kuitu alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja lisää kylläisyyttä. Kuitu myös ylläpitää laadukasta suolistomikrobistoa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi