Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Isi, mittaa verenpaineesi!

Isi, mittaa verenpaineesi!

Jo kolmikymppisenä työ- ja perhearki voivat nostaa verenpainetta. Vaikka verenpaineen nousu ei itsessään aiheuta oireita, liian korkea verenpaine on tärkein terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vahingoittaa sydänlihaksen ja verisuonien lisäksi myös aivoja ja voi aiheuttaa aivoverenkiertohäiriön eli infarktin tai vuodon.

Eija Seppänen
Julkaistu 7.11.2016
Päivitetty 7.9.2018
Kuva Esko Keski-Oja

Liian monella suomalaisella verenpaine on liian korkealla. Käypä hoito -suosituksen mukaan noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine.

Hyvä uutinen on se, että verenpainetta voi ja kannattaa alentaa. Se onnistuu esimerkiksi vähentämällä suolan käyttöä (myös niin sanottua piilosuolaa), syömällä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, liikkumalla joka päivä, pitämällä painon kurissa, olemalla tupakoimatta, käyttämällä vain niukasti alkoholia ja nukkumalla riittävästi.

Jos terveet elämäntavat eivät alenna verenpainetta riittävästi, voi lääkäri määrätä lisäksi lääkityksen. Jos sinulla jo on verenpainelääkitys, muista silloinkin mitata verenpaineesi säännöllisesti. Lääkitys sinänsä ei auta, elleivät verenpainetasot pysy hoitotavoitteessa.

Verenpaine on myös pääasia

Kohonnut verenpaine ei aiheuta tuntuvia oireita, mutta se rasittaa aivoja hellittämättä. Paine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojen suonistoa. Se onkin ylivoimaisesti tärkein hoidettavissa oleva riskitekijä, joka altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle.

Kohonnut verenpaine lisää sairastumisriskin moninkertaiseksi. Kohonneen verenpaineen tehokas hoitaminen kannattaa, sillä se vähentää sairastumisriskiä viidessä vuodessa jopa 40 %. Verenpaineen hoidon yleinen tavoite on 135/85 mmHg, mutta mm. aivoverenkiertohäiriön tai sydäninfarktin sairastaneille se on tiukempi: alle 130/80 mmHg.

Vain mittaamalla tiedät

Ensimmäinen askel on siis tietää oma verenpaineensa. Vaikka verenpaine aina ennen olisikin ollut hyvällä tasolla, kannattaa tilannetta seurata säännöllisesti. Mittaus on helppo tehdä itse kotona tai käydä mittauksessa esimerkiksi terveysasemalla tai työterveyshoitajalla.

Tee siis verenpaineen riskitesti ja katso kotimittausohjeet verkossa: www.korvaamatonkovalevy.fi.

Kohonnutta verenpainetta voidaan hoitaa. Siksi on tärkeää tietää, mitkä juuri sinun paineesi ovat. Kun tiedät lukusi, voit toimia sen mukaan.

Jos verenpaine on koholla

Jos verenpaineesi on kotona usein yli 135/85 mmHg, kerro siitä terveydenhoitajalle, työterveyshoitajalle tai lääkärille. Kohonnutta verenpainetta voidaan hoitaa.

Itse voit alentaa verenpainettasi näin:

  • Vähennä suolaa.
  • Liiku joka päivä.
  • Käytä vain niukasti alkoholia.
  • Laihduta, jos sinulla on ylipainoa.
  • Syö vähintään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä
  • Jos tarvitset verenpainelääkettä, ota se.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi