Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kanta eli Kansallinen Terveysarkisto

Kanta eli Kansallinen Terveysarkisto

Kanta on sähköinen potilastiedonarkisto. Toisin sanoen terveydenhuollon yksiköt voivat viedä terveystietomme verkkoon ja siirtää niitä toimipisteestä toiseen, jos annamme siihen luvan ja yksikkö on ottanut Kanta-palvelut käyttöönsä.

Marjaana Kirjavainen
Julkaistu 27.5.2015
Päivitetty 10.9.2018

Tämä vaikuttaa kätevältä, minun ei siis tarvitse muistella käyntejäni tai kaivella vaikka vanhoja yksityisellä terveysasemalla otettuja laboratoriokokeiden tuloksia, kun menen hoitoon julkiseen sairaalaan. Mutta onko se turvallista tai entäpä jos en halua, että kaikki tai osa tiedoistani näkyvät? Ja mitä tietoja ja milloin siirtyy Kantaan?

Mitä kaikkea Kanta on?

Kanta-palvelut sisältävät tällä hetkellä jo monille tutun Sähköisen reseptin, Potilastiedon arkiston ja Omakannan.

Kun kotikuntasi tai yksityinen lääkäriasema on ottanut käyttöön Kanta-palvelut ja olet antanut luvan siirtää tietosi arkistoon, näet itse potilastietosi ja reseptisi verkossa Omakannasta. Myös lääkäri esimerkiksi Porista voi tarkastaa juukalaisen potilaan tiedot Potilastiedon arkistosta, jossa potilastietojen pitäisi olla valtaosin vuonna 2016.

Mitkä tiedot siirtyvät?

Aluksi Kantaan siirretään olennaisimmat potilastiedot. Näitä ovat muun muassa lääkäreiden antamat yhteenvetotiedot, diagnoosit, laboratoriotulokset, röntgenlausunnot sekä lähetteet ja palautteet. Röntgenkuvat saadaan toivon mukaan talletettua pian.

Jo nyt voit tallettaa järjestelmään myös omia tahdonilmaisujasi, kuten edunvalvontatestamentin ja hoitotahdon. Myös sähköiset reseptit, e-reseptit, tallentuvat Kantaan.

Onko se turvallista?

Sanotaan, että sähköinen arkisto on turvallisempi kuin paperinen, sillä tiedon hakemisesta jää aina merkintä, joten arkiston asiaton käyttö paljastuu helpommin. Terveydenhuollon ammattilaisilla puolestaan on varmennekortti ja suojattu yhteys, eivätkä he voi hakea tietoa arkistosta, jos hoitosuhdetta ei ole olemassa. Itse näet myös vaikkapa mistä yksiköstä tietojasi on katseltu.

Kannassa olevat virheelliset tiedot voidaan korjata, mutta päätöksen siitä, mikä on virheellinen tieto, tekee hoitava lääkäri.

Kanta-rekisterin käytöstä riippumatta sinulla on kuitenkin aina oikeus saada paperinen kopio omista potilastiedoistasi. Moni terveydenhuollon yksikkö lähettää edelleen esimerkiksi loppuyhteenvedon kotiin, vaikka olisivatkin ottaneet Kannan käyttöönsä. Kysy miten omassa terveyskeskuksessa tai sairaalassa menetellään.

Mitä tarvitsen, jotta voin käyttää Omakantaa?

Jotta voit käyttää Omakantaa, tarvitset tietokoneen ja verkkoyhteyden. Mitään erillistä tietoturvaohjelmaa ei tarvita. Turvallisen internet-selailun kannalta on suositeltavaa toki päivittää tietokone sekä sen ohjelmat ja lisäosat säännöllisesti. Tämän jälkeen voit käydä Omakannassa tarkistamassa tietosi ja reseptisi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. Palvelu on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Vanhemmat eivät toistaiseksi näe Omakannasta alaikäisten tietoja. Sen sijaan tiedot kyllä saa terveydenhuollosta kuten nytkin. Alaikäiset eivät myöskään itse voi katsoa Omakannasta omia tietojaan.

Mitä hyötyä minulle on Kannasta?

Hoito on sitä parempaa, mitä tarkemmat tiedot lääkärillä on meistä. Aikaisemmista potilastiedoissa olevat tiedot auttavat paremmin vaivan jäljille tai esimerkiksi vanhoja laboratoriotuloksia voidaan tulkita uudessa valossa, kun uutta tietoa verrataan vanhaan. Samalla voidaan välttää turhia kokeita ja käyntejä, kun aikaisemmat tulokset ovat käytettävissä.

Tiedonkulku ja potilasturvallisuus paranevat, kun tieto välittyy ympäri Suomen sekä julkiselta puolelta yksityiselle että päinvastoin.

Eikä meidän siis tarvitse muistella milloin ja missä on käynyt ja mitä kokeita otettiin tai reseptejä kirjoitettiin.

Entä jos en halua käyttää Kantaa?

Voit antaa luvan tietojen luovuttamiseen muille terveydenhuollon yksiköille terveydenhuollon käynnin yhteydessä tai omakanta.fi-verkkosivuilla. Luvan voit myöhemmin peruuttaa tai voit vaatia, että yksittäisiä tietojasi piilotetaan.

Voit halutessasi kieltää tietojen siirron yksiköstä toiseen, tällöin vain hoitava yksikkö näkee tietosi. Voit myös estää joidenkin tiettyjen tietojen siirtymisen. Estolla voit suojata esimerkiksi omia mielenterveyteen ja lisääntymisterveyteen liittyviä asioitasi. Tai voit estää yksityisellä lääkäriasemalla tehdyn tutkimuksen näkymästä terveyskeskuksessa, tai piilottaa julkisessa sairaalassa tehdyn operaation työterveyshuollolta.

Joskus pääsy omiin tietoihin on rajoitettu tai viivästytetty hoidollisista syistä. Näissä tapauksissa voi olla kyse esimerkiksi siitä, että lääkäri haluaa kertoa tiedot ensin kasvotusten.

————————————–

Omien terveystietojen säilyttäminen

Tietojen säilyttäminen on tärkeää, olivat ne sitten sähköisesti Kannassa tai paperisena kotona kansiossa. Riippumatta siitä, ovatko tietosi sähköisenä tai paperilla, tärkeimmät asiat kannattaa käydä läpi ennen lääkärissä käyntiä ja tehdä vaikka lista itseään askarruttavista kysymyksistä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi