Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / 80 v.lahjaksi verenpainelääkitys

Urheileva ylipainoinen terve mummeli ilmottautui 6min. kuntotestiin. Verenpaine olikin korkealla, ettei testiä haluuttu minun tekevän. Ryhdyin kotona mittailemaan paineitani ja menin listan kanssa hyvinv.keskukseen. Viiden minuutin keskustelun jälkeen, minusta terveestä ihmisestä tuli verenpainepotilas. Sydänfilmistä lukivat vasemman kammion paksuuntuneen.
Ensimmäiset tabletit aiheuttivat kovan yskän, niitä vaihdeltiin ja nyt napsin aamuisin Candesartan Orion 16 mg ja Thyroxin 100 mg.
Verenpaine ei minun mittaamana ole juuri muuttunut tablettien syönnin alaitettuani. Olen nyt kolme kk. niitä nauttinut. Minun käskettiin yhä liikkua kuten aiemminkin, mutta lepopäivinä on 137/73 syke 66.
Liikuntapv. 150/86 syke 63. Katsottaisiinko minut seurankipeäksi jos erik.lääkäriä vaivaisi?

03/01/2016

Epätietoinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 4.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Yksittäisen mittauksen perusteella ei pidä liikoja päätellä verenpainelääkityksen tarpeesta eikä aloitetun lääkityksen sopivuudesta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hoidon tarve on arvioitu huolellisesti useiden omamittausten perusteella, ja EKG:ssa todettu viite sydänlihaksen paksuntumisesta on ollut hyvä lisäsyy lääkitykselle. Nyt hoidon ollessa käynnissä verenpaine on syytä arvioida neljän vuorokauden omamittaussarjan keskiarvoina, mihin olisi hyvä sisällyttää sekä liikunta- että lepopäiviä. Erikoislääkäri ei varmastikaan panisi konsultaatiokäyntiä pahakseen.

04/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi