Sain lievähkön aivoinfarktin kesäkuun 2015 lopussa 67 vuotiaana. Sain asianmukaisen liuotushoidon ja olen toipunut hyvin. Syy infarktiin oli eteisvärinän aiheuttama hyytymä.
Minulla on ollut vuosia lääkitys verenpaineeseen ja kolesteroliin sekä kilpirauhasen vajaatoimintaan.
Aivoinfarktin jälkeinen lääkitys on: veren ohennukseen Pradaxa 150 mg x 2, verenpaineeseen Bisopropol 2,5 mg x 1 ja Exforge Hct 5mg/160mf/12,5 mg x 1, kolesteroliin Simvastatin Actevis 20 mg x 1 sekä kilpirauhaseen Thyroxin 100 mg x 1.
Kysymykset: Mikä on ihanteellinen verenpaine tapauksessani. Yläarvoiksi on ilmoitettu 145/80, mutta miten alas paineet saavat mennä?
Nykyiset paineeni ovat keskimäärin 105-115/ 65-70 sekä pulssi noin 55, toisinaan yläpaine laskee alle sadan.
Onko eteisvärinälle, joka ei ole jatkuva, jotain tehtävissä?
MInkälaista liikuntaa suosittelette ja kuinka paljon? Ennen infarktia kävelin reipasta vauhtia noin 1/2 – 1 h /päivä sekä tein jonkunverran ruumillista työtä kuten pihatöitä, klapienhakkuuta yms. Infarktin jälkeen olen kävellyt rauhallisesti noin 1/2 h/vrk ja liikkunut jonkinverran luonnossa.
15/09/2015
Heikki
Vastaus
Verenpainetavoite kysyjän tilanteessa on sama kuin yleensäkin: keskimäärin ammattilaismittauksissa alle 140/90, omamittauksissa 135/85. Paine on liian matala, jos se aiheuttaa oireita, lähinnä huimausta tai silmien mustumista pystyyn noustessa tai muuten pystyasennossa. Kysymyksessä mainittu paine alkaa olla sen verran matala, että lääkityksen keventämistäkin voi harkita hoitavan lääkärin kanssa. Esimerkiksi yhdistelmävalmisteesta Exforge Hct voisi ehkä jättää nesteenpoistolääkkeen eli ”Hct:n” pois, mutta sen jälkeen painetta on huolellisesti seurattava edellä mainituissa tavoitearvoissa pysymiseksi. Ei kuitenkaan ole väärin jatkaa nykyiselläkään, jos matala verenpaine ei aiheuta oireita.
Tärkein hoito kohtauksittaiseen eteisvärinään on veren hyytyvyyttä vähentävä lääke (Pradaxa). Beetasalpaaja (bisoprololi) tasaa sydämen rytmiä. Muita rytmihäiriölääkkeitä käytetään vain, jos eteisvärinä toistuu harmillisen usein.
Kysymyksessä kuvattu liikunnan määrä ja laatu sopii edelleen oikein hyvin.
16/09/2015
Mikko Syvänne