Hyppää sisältöön

 Voinko saada vaihdettua Marevan-lääkityksen Eliguis-lääkkeeseen, kun minulla on lievä aorttaläpän ahtauma? Terveyskeskuslääkäri epäröi, eikä ole halunnut vaihtaa.

12/01/2018

Mies 64 v.

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 18.1.2018
Päivitetty 4.6.2018

Eteisvärinään liittyvää pelättyä haittatapahtumaa, aivoverenkiertohäiriötä, ehkäistään antikoagulantilla. Lääkevaihtoehtoja on tällä hetkellä viisi. Tunnetuin, ja vanhin, on varfariini (Marevan®). Viime vuosina on vanhan lääkkeen vaihtoehdoiksi tullut ns. suoria antikoagulantteja, joita on neljä eri valmistetta (Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®). Näiden lääkkeiden käyttö on yleistynyt kovaa vauhtia, ja niitä käytetään nyt Marevania useammin.

Kun uusia lääkkeitä tutkittiin, tutkimuksiin otettiin mukaan potilaita, joilla ei ollut tekoläppää. Englannin kielessä tutkittavista käytettiin termiä ”non-valvular” vastakohtana termille ”valvular”. Suomen kieleen nimet kääntyivät kömpelösti ”ei-läppäperäinen” ja ”läppäperäinen” eteisvärinä. Alkuperäisten tutkimusten ohjeistamana nykyisissä lääkeohjeissa sanotaan, että uusia lääkkeitä ei saa käyttää läppäperäisessä eteisvärinässä. Mikä sitten on läppäperäinen? Tällä tarkoitetaan potilaita, joilla on mekaaninen tekoläppä tai vaikea mitraaliläpän ahtauma. Nämä potilaat joutuvat edelleen jatkamaan Marevanilla. Muut tapaukset ovat ei-läppäperäisiä. Sellaisia ovat siis esimerkiksi potilaat, joilla on aorttaläpän ahtauma tai mitraaliläpän vuoto.

Kysyjällä on lievä aorttaläpän ahtauma. Tämä ei ole este käyttää suoraa antikoagulanttia, eli Marevan-lääkkeen saa vaihtaa toiseen vaihtoehtoon. Vaihtoa pohtiessaan lääkärin tulee kuitenkin vielä arvioida potilaan munuaisten toiminta ja mahdolliset yhteisvaikutukset muihin lääkkeisiin

18/01/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset