Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Luontaistuote ja sydänlääkkeet

Minulla on DCM ja kysyisin Chello-luontaistuotteen käytöstä, saako vai ei käyttää? Käytin tätä vaihdevuosioireisiin hyvällä menestyksellä. Kardiologini sanoi, ettei ota kantaa, omalla vastuulla voi käyttää. Jätin pois ja yövalvomiset hikoiluineen aiheutti tykytyksiä ja voimattomuutta ja väsymystä. Nukuin noin tunnin pätkiä, välillä valvomista ja yletöntä hikoilua. Nyt olen käyttänyt pari viikkoa niin unet parantuneet, viime yönäkin 4-5 tuntia nukuin putkeen. Tykytykset oleellisesti vähentyneet. Kumpi ompi pahempi, käyttö vai ei? Onko sen käytöllä niin ”vaaralliset” vaikutukset että tilanteeni oleellisesti huononee? Käytössä lääkkeet metohexal ja losatrix.

15/01/2018

Kysyvä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 18.1.2018
Päivitetty 4.6.2018

Luontaistuotteiden käyttö ei ole aivan ongelmatonta. Ne eivät sisällä varsinaisia lääkeaineita, mutta useimmissa on kemiallisia aineita, joilla voi yhteisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa. Yhteisvaikutus tarkoittaa sitä, että valmiste heikentää tai voimistaa varsinaisen lääkkeen vaikutuksia. Luontaistuotteiden sisältö ei ole samalla tavalla säädeltyä kuin varsinaisten lääkkeiden, eikä monista yhteisvaikutuksia siten ole tutkimustietoa.

Chello®-valmistetta markkinoidaan vaihdevuosioireiden hoitoon. Sitä kerrotaan olevan kahdenlaista. Toinen sisältää puna-apilaa ja soijan kasviestrogeeneja, toinen yrttejä kiinankarhuputkesta, siankärsämöstä ja voikukasta. Lisäksi molemmat sisältävät B6-vitamiinia ja salviaa. Tiedetään, että kiinankarhunputki ja kiinalainen salvia vaikuttavat veren hyytymistä hidastavaan Marevan®-lääkkeeseen, ja käyttäjän verenvuotovaara on suurentunut. Kysyjällä ei ole Marevan-lääkitystä, joten tämä yhteisvaikutus ei ole ongelma. Valitettavasti ei ole tietoa, voivatko nämä rohdot vaikuttaa kysyjän sydänlihassairauden vuoksi käyttämiin Losatrix®- ja metohexal-lääkityksiin.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, ettei luontaistuotteita suositella yhdessä sydänlääkkeiden kanssa. Jos vaihdevuosioireet ovat hankalia, kannattaa kysyä gynekologilta oikean hormonikorvaushoidon mahdollisuutta. 

18/01/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi