Hyppää sisältöön

Hei. Olen 29-vuotias perusterve mies. Minulla on sydäntä tutkittu vuosien varrella lisälyöntisyyksien vuoksi paljon, lähinnä oman huoleni vuoksi. Viimeisenä vuoden sisällä otettu holterseuranta, rasituskoe sekä ultraäänitutkimus. Sydän on todettu täysin terveeksi, kammio -ja eteisperäistä lisälyöntisyyttä todettu normaali määrä (muutamia kymmeniä kumpaakin). Ultraäänessä kuitenkin tehtiin vuosi sitten sivulöydöksenä aortassa sinus valsalva tasolla pieni laajentuma 41mm. Aortan tyvi 39mm. Heti sinus valsalvan jälkeen nouseva aortta kapenee normaaliin 34mm. Minulla oli vastikää kontrollikäynti, jossa tuo 41mm oli pysynyt samana, mutta tuo 34mm olisi nyt 35-36mm ja sen jälkeen taas kapenee normaaliksi 34mm. Kardiologi oli tosin vaihtunut eikä ollut selvyyttä onko mitattu samasta kohdasta ja siksi nyt taas vuoden päähän kontrolli. Lähinnä minua nyt huolettaa, että onko minulla odotettavissa tulevaisuudessa sydänleikkaus vai voiko tuollaiset millin heitot mennä mittavirheiden syyksi? Ja jos on laajentumaa niin voiko se pysähtyä?

Toinen kysymykseni vielä kammiolisälyöntisyydestä. Yksittäiset lisälyönnit aiheuttaa minulle välillä nopean humahduksen/huimauksen tunteen. Onko tästä syytä olla huolissaan? Lisälyöntisyydet liittyvät lähes yksinomaan levossa tuleviin eikä minulla ole ikinä ollut tajunnanhäiriöitä rytmihäiriöiden aikaan.

03/04/2020

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 10.3.2020

Kyseiset mittaustulosten vaihtelut aortan leveydestä menevät tosiaankin mittaustekniikan piikkiin. On aivan tavallista, että eri mittaajat mittaavat aortan leveyttä vähän eri kohdista. Aortan leveys voidaan ilmoittaa neljästä eri tasosta: aorttaläpän kohdalta, sinus valsalvan tasolta, heti sen jälkeen ja ylempää. Mainitsemasi sinus valsalva -taso on se, jossa aortta on yleisimmin leveimmillään. Mainitsemasi mittaustulos on lähes normaali, erityisesti jos olet kookas mies. Olisin siis varsin luottavaisella mielellä. Ei kuulosta siltä, että sydänleikkaus uhkaisi, ainakaan tästä syystä.

Kirjoituksen perusteella syntyy vaikutelma, että lisälyöntisyyttä on tutkittu hyvin. Mitään vakavia piirteitä ei ole löytynyt. Kammiolisälyönnissä sydän pumppaa verta eteenpäin vähän tehottomammin kuin normaalissa lyönnissä. Siksi lisälyöntisyys voi joskus aiheuttaa nopeasti ohimenevää huimauksen tunnetta.

10/03/2020

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset