Hyppää sisältöön

Hei! Puolisollani todettiin asd ja olisin halunnut kysyä toimenpiteestä. Onko vaarallinen? Itse hän on peloissaan tulevasta toimenpiteestä, jos se tehdään. Hänellä on ollut pari vuotta outoa hengenahdistusta, huono rasituksen sielto, outoa turvottelua, väsymystä. Keuhkoja tutkittu ja paljon muutakin, tuloksetta. Nyt rytmihäiriöiden takia tehtiin ruokatorven kautta sydämen ultraus ja löytyi reikä sieltä. Ikää hänellä on 35 vuotta. Sydän kuulemma muuten terve. Ei vajaatoimintaa, ei läppävikoja eikä paksuuntumia eikä laajentumia. Saadaanko tällainen vaiva korjattua?

29/07/2015

Epätietoinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Eteisseptumdefekti eli ASD (engl. atrial septal defect) tarkoittaa reikää oikean ja vasemman eteisen väliseinässä. Sikiökaudella tässä kuuluukin olla aukko, koska keuhkot eivät toimi ja veri virtaa aukon läpi keuhkot ohittaen. Syntymän jälkeen aukko normaalisti sulkeutuu, mutta jos niin ei käy, kyseessä on ASD. Aukon kautta vasemmalta oikealle turhaan virtaava veri lisää keuhkovaltimossa kiertävän veren määrää, mikä on rasitus keuhkovaltimoille ja sydämen oikealle puolelle, joka joutuu ylimääräisiin töihin. Siksi merkittävän kokoinen aukko on suljettava ennen kuin suurempaa haittaa ehtii syntyä. Nykyään vika useimmiten todetaan ja korjataan jo lapsuudessa, mutta joskus se jää huomaamatta aikuisikään asti, koska vian aiheuttama sivuääni ei ole kovin voimakas ja voi jäädä rutiinitarkastuksissa huomaamatta tai sekoittua ns. vaarattomiin sivuääniin.

Hyvä uutinen on, että jos aukon koko edellyttää sen sulkemista, tämä voidaan yleensä tehdä verisuoniteitse tehtävällä katetritoimenpiteellä, mikä on melko pieni ja turvallinen toimenpide. Jos reiän sijainti on hankala, katetrisulku ei onnistu, vaan tarvitaan sydänleikkaus. Se on tietysti isompi juttu, mutta muuten terveelle 35-vuotiaalle jokseenkin riskitön.

14/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi