Siirry sisältöön

Syön bisoprololia 10 mg/vrk migreenin estoon ja takykardiaan. Ilman beetasalpaajaa leposyke yli 100, mutta event-monitoroinnin mukaan ei muuta vikaa kuin sinustakykardia. Migreenini on vaikea ja krooninen ja siihen saan myös Botox-pistoksia. Verenpaineeni on luonnostaankin aika alhainen, mutta nyt lääkityksellä (aloitettu syyskuussa) se on ollut vielä alhaisempi. Esim. tänään 88/72 ja pulssi 69. Minulla on ilmennyt heikkoa oloa ja huonovointisuutta, mutta se ei ole jatkuvaa. Varastorauta on myös vähissä vaikka hb hyvä ollen 144, joten ajattelin heikon olon ensin johtuvan siitä. Onko pulssipaine liian matala kun se on vain 16? Lähinnä siis mietin pitäisikö beetasalpaajan annostusta laskea?

20/12/2016

Marjaana

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 22.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ehdottoman “oikeaa” vastausta ei ole. Beetasalpaaja-annos on melko suuri, mutta ei poikkeava, ja tehokkaan ja siedetyn annoksen tarve on yksilöllinen. Syke ei sillä näytä hidastuvan liikaa, mikä on yleisimmin käytetty beetasalpaajien annosteluperuste.

Verenpaineen osalta pulssipaine ei ole ongelma, mutta systoliseen (ylä-) paineeseen alle 90 mmHg voi kyllä liittyä huimauksen ja heikotuksen tunnetta. Mitään vakavampaahan, kuten pyörtyilyä, ei ole esiintynyt. Tällöin, kuten lääkehoidossa aina, on kyse hyötyjen ja haittojen vertailusta. Kuinka suuri on lääkityksestä migreeniin saatava hyöty, saavuttaisiinko tämä pienemmilläkin annoksilla tai jollain muulla hoidolla, ja miten hankala on matalasta verenpaineesta koituva haitta? Näitä asioita on syytä käsitellä hoitavan lääkärin kanssa.

22/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset