Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Beetasalpaajalääkitys ohitusleikatulla

Hei, olen 62v nainen jolle tehtiin neljän suonen ohitusleikkaus 2015.
Kävin nyt vuositarkastuksessa ja valittelin kuinka pulssini ei nouse hiihtäessä eikä kuntosalilla kuin 82 ja suorituksen jälkeen huimaa jonkin aikaa. Tai no monesti ihan pyörryn.Lääkkeeni on Primaspan, Atorvastatin, Ezetrol ja Bisoprol, puolikas tabletti. Nyt sitten lääkäri sanoi ettei bisoprolia kannata ottaa joka päivä vaan tarvittaessa. Mikä on se tarve, koska sydämeni ei mitenkään lyö ylimääräistä ja verenpaineeni on 120/80 lähes aina.
Olen ymmärtänyt, että bisoprol olisi kuitenkin tärkeä lääke ohitusleikkauksen jälkeen? Otanko sen estämään huimauksen vai milloin tiedän sen ottaa?

Minulla on myös mitraaliläpän vuoto, jota seuraillaan parin vuoden välein. Eikö olisi ollut helpompaa, jos se olisi korjattu samalla, kun rinta aukaistiin?

20/02/2017

inkeri

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Beetasalpaajalääkitys (tässä tapauksessa bisoprololi) hidastaa sykettä ja laskee jonkin verran verenpainetta. On aika tavallista, että lääkkeen sykkeen nousua rajoittava ominaisuus ilmenee erityisesti rasituksessa. Kysyjä kertoo, että syke on liikunnan aikana vain 82/min. korkeimmillaan. Tämä on aika matala taso ja jos oireitakin on (huimaus), kannattaa lääke tauottaa kuten hoitava lääkäri on ehdottanut. Beetasalpaajalääkitys ei ole välttämätön ohitusleikatulla potilaalla. Lääkettä ei pidä lopettaa, jos se on aloitettu rytmihäiriön, kuten kammiotakykardian, estämiseksi.

Läppävikojen leikkauksista voidaan yleisesti sanoa, että läpän korjaamiseen lähdetään vain jos läppävika on vaikea. Koska läpän korjaaminen ohitusleikkauksen yhteydessä pitkittää leikkausaikaa ja nostaa komplikaatiovaaraa, lieviä läppävikoja ei lähdetä samalla reissulla korjaamaan vaikka rintakehä onkin avattu. Lievät läppäviat eivät haittaa potilaan elämää eivätkä yleensä ehdi kehittyä vakaviksi potilaan elinkaaren aikana.

24/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi